Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Крал Чарлз III бе нападнат словесно от австралийски сенатор

          Това се случи по време на първото посещение на краля в Австралия

          Крал Чарлз III беше нападнат словесно от австралийски сенатор, който обвини гостуващия британски монарх в „геноцид“, съобщава Politico. Лидия Торп, независим аборигенски депутат от Виктория, прекъсна събитието и се приближи до сцената, когато Чарлз завърши речта си в парламента в столицата Канбера.

          „Това не е твоята земя, ти не си моят крал!“ каза тя. „Вие извършихте геноцид срещу нашия народ. Върнете ни нашата земя. Дайте ни това, което откраднахте от нас – нашите кости, нашите черепи, нашите бебета, нашите хора. Вие сте геноцид.“

          Чарлз беше подиграван около минута, преди сенаторът да бъде ескортиран от охраната. Кралят и други присъстващи, включително австралийският премиер Антъни Албанезе, останаха на местата си и не коментираха инцидента. Това се случи по време на първото посещение на Чарлз в Австралия от възкачването му на трона през 2022 г. и първото посещение в страната на британски монарх от 2011 г.

          Австралия, бивша колекция от британски колонии, се обединява и става независима нация през 1901 г., но остава конституционна монархия с Чарлз като неин държавен глава – въпреки че на практика неговото управление е чисто символично, без роля в австралийското управление. Представители на Бъкингамския дворец, пишещи от името на Чарлз, казаха по-рано този месец, че „дали Австралия ще стане република“ е „въпрос, който трябва да реши австралийската общественост“.

          Торп публикува изявление в понеделник, в което твърди, че Австралия трябва да се откаже от монархията и да сключи договор с коренното население от Първите нации.„Короната нахлу в тази страна, не потърси договор с Първите хора и извърши геноцид над нашия народ“, каза тя. „Крал Чарлз не е законният суверен на тези земи.“ Австралия отхвърли да стане република през 1999 г., припомня медията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions