Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Мицкоски: Българите в Северна Македония са 800-900 души

          „Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско малцинство. И ние говорим за няколко стотин наши граждани, а не няколко стотин хиляди. Говорим за около 800-900 граждани на моята страна, които определят себе си като част от българската общност“.

          Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. Изявлението му дойде по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на бъдещето и реформите на Европейския съюз, предадоха медиите.

          „Преамбюлът на нашата конституция има описателен характер и посочва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от международната общност би казал, че това е рутинна работа, която трябва да свършим, за да продължим напред. Щеше да е толкова просто, ако това беше първото подобно искане (за промяна на конституцията – бел.ред.), но то е десетото по ред“, каза Мицкоски.

          Премиерът подчерта, че фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте именно заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски изтъкна, че партията му се радва на стабилна електорална подкрепа, а правителството му разполага с подкрепата на почти 2/3 от представителите в парламента.

          „И сега трябва да се изправя пред моите съграждани и да кажа: Вижте скъпи мои съграждани, мои студенти, трябва да променим конституцията отново, но както знаете това стана нещо обичайно“. Никой не проявява разбиране към нас. Ние сме малка страна в сърцето на Балканите, без излаз на море и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори“, заяви министър-председателят.

          Той отново каза, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос.

          „Какво се случва с македонското малцинство в България. И не говорим за няколко стотин души, говорим за десетки хиляди хора. Дали нечия права са били нарушени, че трябва да правим тези промени отново и отново, и отново? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са били нарушени? Напротив ние можем само да злоупотребим с този въпрос. В Европа има институция, която да преценява дали нечии права са били нарушени или не. Името на тази институция е Съда за правата на човека в Страсбург. И какво реши този съд през последните няколко години? 14 решения в полза на македонското малцинство в България, по-късно ще ви обясня защо съда взе тези решения, и 0 пъти в полза на българското малцинство в Македония. 14 на 0. И сега се чудя защо трябва да променяме конституцията си, при положение, че човешките права не се зачитат. И какво трябва да кажем за македонското малцинство в България, което не само не е част от конституцията, но и не им е позволено да регистрират своя Неправителствена организация (НПО)“, допълни Мицкоски.

          Премиерът подчерта, че въпреки всички трудности 75% от гражданите на РСМ продължават да подкрепят европейското бъдеще на страната.

          „И така, няма аргумент, с който да застана пред моите граждани и да кажа: Вижте трябва да приемете това (конституционните промени – бел.ред.) и никой не може да ви гарантира, че след 6 месеца някой друг, на изток от нас, няма да иска нещо допълнително. Защо се страхувам. Това не е страх, базиран на илюзии, това е страх, базиран на доказателства и на минал опит от последните 25 години. Защо се страхуваме. В нашата преговорна рамка с ЕС, за първи и надявам се за последен път, ние имаме двустранен спор, поставен пред Копенхагенските критерии. Никоя от предишните страни, които са били част от Варшавския договор, не са били в подобна ситуация. Затова ние, като ново правителство, искаме да сме конструктивни, искаме да говорим. Искаме да седнем да масата и да обясним фрустрацията на нашите граждани, които се чувстват предаде. Въпреки всички трудности в миналото ¾ от гражданите на моята страна искат да бъдат част от ЕС. Не евроскептиците, а проевропейците са огромно мнозинство в РСМ. Говорим за повече от повече от 75 %“, каза Мицкоски.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions