Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Над 100 творци у нас се обявиха против събитията с „вход свободен“

          Сред тях са Любо Киров, Прея и Рут Колева

          Повече от 110 творци у нас се обединиха срещу събитията със свободен вход. В отворено писмо до правителствени и културни институции, включително Министерството на културата и Национален фонд „Култура“, музикантите казват, че през последните години разпространението на безплатните събития доминира непропорционално културния пазар, което води до непредвидени отрицателни последици. Въпреки че някои от тези събития често претендират, че образоват и обогатяват аудиторията, се наблюдава обратният ефект: аудиторията започва да възприема определени жанрове като изначално безплатни за консумация.

          Любо Киров, Иво Папазов – Ибряма, Група Остава, Камелия Тодорова, Камерен ансамбъл „Софийски солисти, Рут Колева, Прея, Дарина Такова, Sofia Live Festival и много други изразяват позицията си срещу настоящия модел на финансиране, който дава приоритет на събитията със свободен вход пред платените културни събития.

          „Всеки концерт представлява години на обучение, упорит труд и отдаденост на артисти, които заслужават да получат справедливо възнаграждение за труда си“, пише в писмото, изпратено до министър Найден Тодоров, до Европейската комисия и до кметовете на София, Варна, Пловдив и Бургас.

          Артистите са категорични, че безплатните събития трябва да бъдат запазени за градските празници и специални поводи като новогодишната нощ, а не да се превръщат в норма за всички изяви. Творците предупреждават, че ако настоящите приоритети на финансиране не бъдат променени, има риск да се създаде ситуация, при която до няколко години над 90% от културните оператори и музикалните изпълнители ще бъдат принудени да зависят изцяло и единствено от публични средства.

          „Публичните средства следва да се разпределят по начин, който подкрепя музикалните събития с билети, създавайки възможности за професионалистите в областта на културата да изкарват прехраната си от своята работа. В същото време безплатните събития следва да бъдат запазени за изгряващи творци, като се гарантира, че те получават необходимите платформи за развитие и същевременно се запазва целостта на индустрията за опитните професионалисти“, пише още в писмото.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions