Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Лекари предупреждават за 6 симптома на рак на белия дроб

          Един от най-разпространените видове рак в Обединеното кралство, ракът на белия дроб е и най-смъртоносният. Познаването на симптомите на заболяването е от решаващо значение, за да се гарантира, че ще получите навременна диагноза и лечение, от което може да се нуждаете, възможно най-скоро. Повечето случаи на рак на белия дроб могат да бъдат предотвратени, така че може да е важно да промените начина си на живот – като например да спрете да пушите – ако сте изложени на висок риск от развитие на заболяването, съобщи Mirror.

          Ракът на белия дроб е труден за откриване в ранен стадий – по данни на Националната здравна служба (НЗС) – тъй като симптомите му се появяват предимно по-късно, затова е важно да се запознаете дори с по-малко известните и по-рядко срещани признаци на болестта – особено ако сте изложени на висок риск. Ако се появи някой от тези 6 необичайни признака, трябва да се постараете да го проверите възможно най-скоро. Може и да е нищо, но е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате, когато става въпрос за вашето здраве, и да си запишете час при личния лекар, за да ви прегледа.

          В по-голямата си част ракът на белия дроб засяга по-възрастните хора, като по данни на НЗС 40 % от случаите се диагностицират при хора на възраст над 75 години. Пушачите са най-рисковата група за развитие на рак на белия дроб, като на тях се падат 70 % от случаите.

          Съществуват 6 по-рядко срещани симптома на рак на белия дроб, които все пак изискват вашето внимание. На първо място, ако установите, че хриптите, това може да е признак на заболяването и изисква медицинска помощ. Второ, ако гласът ви става постоянно дрезгав, когато говорите, трябва да проверите това, или ако установите, че е станало трудно да преглъщате – това се нарича дисфагия – или е болезнено, когато преглъщате, трябва да си запишете час при личния лекар.

          Четвъртият по-рядко срещан симптом на рак на белия дроб е промяна във външния вид на пръстите ви – ако те са подути по върховете около ноктите, трябва да потърсите медицински преглед. Всяка болка, която продължава в рамото, гърба или гръдния кош, също може да е симптом на рак на белия дроб. И накрая, има един симптом, който може да се появи на лицето ви, ако имате това заболяване: подуване. Това може да се появи и във врата, така че ако имате необяснимо подуване на лицето или врата, потърсете лекар, за да го прегледате.

          По-често срещаните симптоми на рак на белия дроб включват необяснима загуба на тегло или намаляване на апетита, упорита кашлица, която се влошава с течение на времето, или кашлица, която остава за повече от три седмици. Освен това кашлянето на кръв може да бъде често срещан признак за рак на белия дроб, както и повтарящите се инфекции на гръдния кош. Ако постоянно се чувствате уморени, без енергия или бездиханни, трябва да отидете при личния си лекар, а последният често срещан симптом на рак на белия дроб, за който трябва да внимавате, е болка при вдишване и издишване.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions