Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Опозицията в Грузия се договори преди изборите

          Опозицията в Грузия се договори преди изборите да сформира временно коалиционно правителство след тях, а проучванията на общественото мнение показват, че е възможно да получи необходимите й достатъчно гласове. Четирите опозиционни съюза очакват след победа на 26 октомври в събота да проведат мащабни реформи преди провеждането на нови избори. Договореността им стана възможна благодарение на новите избирателни правила, които им позволят успешно да се обединят срещу управляващата партия „Грузинската мечта“.

          В новия избирателен закон обаче управляващите блокираха намаляването на парламентарната бариера от 5%. А това е от особено значение в политическия контекст на Грузия, тъй като на последните избори през 2020 г. само партиите „Грузинска мечта“ и “Обединено национално движение” бяха избрани в парламента, което доведе и до опозиционната коалиция за настоящата кампания.

          Прозападният алианс „Единство за спасяване на Грузия“, дясноцентриската Коалиция за промяна, лявоцентристкият алианс „Силна Грузия“ и лявата партия „За Грузия“ са насочили усилията си срещу „Грузинска мечта“ и “Обединено национално движение”, чиито действия отслабват демокрацията и насочват страната към орбитата на Русия. Вотът, който ще се проведе в събота, се определя като тест дали бившата съветска република ще се върне в орбитата на Русия или ще запази прозападната си ориентация.

          За изборите опозицията създаде мрежа от 3000 граждански активисти доброволци, които да следят за чистотата на бюлетините в избирателните секции в страната. Това може да е необходимо, като се има предвид, че правителството е натоварило полицейските сили със същата задача, като същевременно им е дало специални правомощия. В случай на нередности полицаите имат право да анулират гласове или бюлетини, подадени в избирателните секции. Дни преди парламентарните избори проевропейски протест се проведе в столицата Тбилиси. Малко преди тях властта прие спорния закон по руски образец за чуждестранните агенти. Целта бе правителството да го тества върху междунароната антикорупционна организация „Прозрачност без граници“.

          Пропагандната машина на управляващата партия „Грузинска мечта“ масово тиражира слогана „Гласувайте срещу партията на глобалната война!“ Той се разпространява от проправителствените медии, държавната телевизия, билбордовете и телевизионните реклами. Това е водещият мотив на кампанията на проруското правителство. Срещу всяка опозиционна партия и нейните лидери се водят разследвания за корупция.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions