Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Том Йорк и Джулиан Мур са сред хилядите, разтревожени от ИИ

          Бьорн Улваеус от Abba, актрисата Джулиан Мур и вокалистът на Radiohead Том Йорк са сред 10 500-те подписали изявление на творческите индустрии, в което се предупреждават компаниите за изкуствен интелект, че нелицензираното използване на техните произведения е „голяма и несправедлива заплаха“ за препитанието на творците.

          Изявлението идва в разгара на съдебните битки между творци и технологични фирми относно използването на техни произведения за обучение на модели на изкуствен интелект като ChatGPT и твърденията, че използването на тяхната интелектуална собственост без разрешение е нарушение на авторските права.

          „Използването без лиценз на творчески произведения за обучение на генеративен изкуствен интелект е сериозна и несправедлива заплаха за препитанието на хората, които стоят зад тези произведения, и не трябва да се допуска“, се казва в изявлението.

          Хиляди творци от света на литературата, музиката, киното, театъра и телевизията подкрепиха изявлението, като сред тях са автори като Казуо Ишигуро, Ан Патчет и Кейт Мос, музиканти като Робърт Смит от The Cure и композиторът Макс Рихтер, както и актьори като Кевин Бейкън, Розарио Доусън и Ф. Мъри Ейбрахам.

          Организаторът на писмото, британският композитор и бивш изпълнителен директор на AI Ед Нютън-Рекс, заяви, че хората, които се издържат от творческа дейност, са „много притеснени“ от ситуацията.

          „Има три основни ресурса, от които компаниите за генеративен ИИ се нуждаят, за да създават модели на ИИ: хора, изчисления и данни. Те харчат огромни суми за първите два – понякога по един милион долара на инженер и до един милиард долара на модел. Но очакват да вземат третия – данните за обучение – безплатно“, казва той.

          Нютън-Рекс е бивш ръководител на аудио отдела в технологичната фирма Stability AI, но миналата година подаде оставка заради убеждението на фирмата, че вземането на защитено с авторски права съдържание за обучение на модели на изкуствен интелект без лиценз представлява „честна употреба“ – термин, който съгласно американското законодателство за авторското право означава, че не е необходимо разрешение от собственика на авторските права.

          Нютон-Рекс добави: „Когато компаниите за изкуствен интелект наричат тези данни „данни за обучение“, те ги обезличават. Това, за което говорим, е трудът на хората – тяхното писане, тяхното изкуство, тяхната музика“.

          В САЩ Джон Гришам, Джоди Пикулт и Джордж Р. Р. Мартин са сред групата автори, които съдят разработчика на ChatGPT OpenAI за предполагаемо нарушение на авторските права, докато художници също съдят технологични фирми, стоящи зад генераторите на изображения, а големи звукозаписни компании, включително Sony Music, Universal Music Group и Warner Music Group, съдят създателите на музика с изкуствен интелект Suno и Udio.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions