Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Червеният кръст осъди ръста на насилието срещу хуманитарни работници

          Хуманитарните работници са изправени пред нарастващо насилие и влошаване на условията на работа с интензифицирането на глобалните конфликти и упадъка в зачитането на международното право.

          За това предупредиха висши служители на Червения кръст, предадоха медиите.

          „Днес нашата работа е все по-трудна. Глобалните конфликти ескалираха, застрашавайки цивилните и нашите доброволци, правейки още по-трудно предоставянето на хуманитарна помощ“, заяви Кейт Форбс, президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

          Форбс говори преди общото събрание на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, която обединява 191 национални дружества.

          Заедно те отговарят за повече от 16 млн. доброволци в световен мащаб.

          Тя изрази тревога за това, че 30 от доброволците на мрежата са били убити само от началото на тази година.

          Много от тях са били жертви на опустошителната война, която Израел води срещу Хамас в Газа, докато други загинаха в разтърсващата гражданска война в Судан.

          „Всяка загуба е дълбока както за общностите, на които служим, така и за нашата глобална мрежа, като отслабва способността ни да подкрепяме нуждаещите се“, каза Форбс.

          Тя предупреди, че „рязкото нарастване на насилието срещу хуманитарни работници подчертава спада в спазването на международното хуманитарно право и представлява пряка заплаха за нашата мисия“.

          Миряна Сполярич, председател на Международния комитет на Червения кръст, се съгласи. Тя посочи, че движението е „изправено пред безпрецедентни предизвикателства към нашите принципи“.

          „Днес, когато сме се събрали заедно, интензивни въоръжени конфликти и политически сътресения оформят света, в който работим. Значението на безпристрастните, неутрални и независими хуманитарни действия – които гарантират, че можем да достигнем до най-нуждаещите се – се подлага на тревожно изпитание. Точно тогава ангажиментът ни към тези принципи е от най-голямо значение“, обясни тя.

          МКЧК на Шполярич ще организира международна конференция съвместно с МФЧК следващата седмица в Женева. Тя ще бъде посветена основно на начините за повишаване на спазването на международното право.

          Тя заяви, че най-голямата хуманитарна мрежа на планетата е свидетел на това, че „светът стои настрана, позволявайки дехуманизирането на цели популации“.

          „Точно в този момент трябва да работим заедно, за да поставим хуманността в центъра“, каза тя.

          Изправена пред нарастващия брой жертви, Форбс обяви създаването на „Червения семеен фонд“, чиято цел е да осигури финансова подкрепа на семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

          „Това е осезаема стъпка, която показва нашия ангажимент да почитаме тези, които се грижат за другите“, подчерта тя.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions