Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          АФП: ГЕРБ на Борисов печели изборите в България

          Партията на консервативния бивш премиер Бойко Борисов отново спечели първото място на парламентарните избори в България, показаха екзитполовете в неделя. ГЕРБ, обаче, не успя да получи мнозинство, което да сложи край на политическите сътресения в страната.

          На седмия подобен вот за последните четири години формацията на Борисов повтори представянето си от предишния вот през юни миналата година, като спечели между 25 и 27% от гласовете, според социологическите проучвания.

          Реформаторската коалиция ПП-ДБ следва с около 15 на сто, а проруската ултранационалистическа партия „Възраждане“ се нареди на трето място, получавайки около 13 на сто.

          Най-бедната страна членка на Европейския съюз е в застой от 2020 г. насам, когато масови антикорупционни протести свалиха кабинета на Борисов.

          Оттогава шест поредни гласувания не успяха да доведат до стабилно правителство – безизходица, която облагодетелства крайната десница в страната.

          „Народът иска правителство, стабилност и сигурност“, каза Борисов, докато гласуваше. Има голяма вероятност ГЕРБ за пореден път да се бори да намери партньори за управление в изключително фрагментирания парламент на страната, в който се очаква да бъдат представени от седем до девет партии.

          В сравнение с предишните избори избирателната активност изглежда леко се е повишила. През юни активността спадна до едва 34% – най-ниската от края на комунизма насам.

          Според неотдавнашно проучване на общественото мнение около 60 на сто от българите смятат, че политическата безизходица е „изключително тревожна“.

          По улиците на столицата София нарастващата апатия на избирателите е осезаема.

          „Омръзна ни, това е сигурно“, каза Анелия Иванова.

          „Омръзна ни да се въртим в една въртележка, която се върти и върти, а всеки път резултатът е един и същ“, заяви 33-годишната жена, която работи в IT сектора, пред АФП.

          Политическата безизходица – която е безпрецедентна от 1989 г. насам – също е в полза на партия „Възраждане“.

          „България трябва да остане независима държава, без външна намеса“, заяви председателят на партията Костадин Костадинов, визирайки Брюксел и САЩ.

          Изглежда, че „Възраждане“ е придобила влияние, след като предложи закон за забрана на „пропагандата“ на ЛГБТК, който беше приет с голямо мнозинство в парламента през август.

          Законодателството беше пряко вдъхновено от подобен закон в Русия и въпреки че България е член на НАТО, много граждани остават силно проруски настроени.

          „Влиянието на „Възраждане“ нараства до степен, в която партията се превръща в потенциален партньор на ГЕРБ“, твърди пред АФП Добромир Живков, директор на института „Маркет линкс“.

          Нерешена надпревара за Белия дом

          ГЕРБ също така подкрепи спорния анти-ЛГБТК закон, проправяйки пътя за по-близки отношения с „Възраждане“, докато Борисов настоява, че неговите „партньори в Брюксел и Вашингтон няма да позволят това“.

          По времето, когато беше министър-председател, той внимателно се ориентираше в геополитическите разломи, като поддържаше добри отношения с Москва и същевременно зачиташе позициите на ЕС и НАТО.

          След нахлуването на Русия в Украйна Борисов ясно застана на страната на Запада в подкрепа на борбата на Киев срещу Москва.

          Но евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да промени това, смята анализаторът Живков.

          Избирането на републиканския кандидат и неговата „снизходителност към корупцията“, смята Живков, може да подтикне и ГЕРБ да състави кабинет на малцинството, който разчита на мълчаливата подкрепа на бившия магнат Делян Пеевски, който продължава да е обект на санкции от страна на САЩ и Великобритания.

          44-годишният депутат създаде отцепническа фракция в рамките на партията на турското малцинство ДПС, която се представи по-добре от очакваното в неделя, печелейки почти 10% от гласовете.

          На фона на опасенията за изборни измами прокурорите започнаха стотици разследвания преди вота. Арестувани са повече от 70 души, заподозрени в купуване на гласове.

          Продължителната политическа нестабилност спря ключови антикорупционни реформи, както и енергийния преход в страната, което застрашава изплащането на европейските средства.

          Целите на България да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство за свободно движение по суша се отдалечиха.

          Допълнителна тежест за страната са разходите за организиране на седем парламентарни избора, които възлизат общо на почти 400 млн. евро.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions