Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          И Япония гласува за парламентарни избори

          Очаква се битката за вота да бъде сред най-оспорваните от години насам

          Японците гласуват днес на парламентарни избори. Изборните секции в далекоизточната страна отвориха врати, а битката на вота се очаква да бъде една от най-оспорваните от години. Възможно е новият премиер, Шигеру Ишиба, и неговата Либерално-демократическа патия (ЛДП) да постигнат най-лошите си резултати от 2009 г., съобщиха агенциите. Според изследванията на обществените нагласи консервативната ЛДП и по-малкият ѝ коалиционен партньор в управлението са изправени пред опасността да загубят мнозинството си, което би могло да се окаже провал с непоправими последствия за Ишиба.

          Шейсет и седем годишният бивш министър на отбраната встъпи в длъжност като премиер и предизвика предсрочните избори, след като успя да спечели с пренебрежимо малка преднина надпреварата за председателското място в ЛДП, която управлява Япония почти неизменно през последните почти 70 години. Но избирателите в четвъртата по големина световна икономика са недоволни от високите цени и скандал около финансирането на партията, който доведе до падането от власт на предишния премиер Фумио Кишида.

          Ишиба обеща да съживи икономически потиснатите селски райони и да реши проблема с „тихата извънредна ситуация“, в която се намира Япония заради застаряващото население. Лекарството, което премиерът предлага за справяне с демографската криза, е по-щадяща държавна политика към семействата, като например въвеждане на гъвкаво работно време.

          „Положението е изключително тежко“, е казал Ишиба според местните медии от трибуната по време на предизборната проява вчера. В много избирателни райони кандидатите на ЛДП са с изравнени позиции със съперниците си от Конституционно-демократическата партия (КДП) – втората политическа сила в парламента – начело на която е популярният бивш премиер Йошихико Нода. „Политиката на ЛДП е в угода единствено на тези, които им дават купища пари“, каза той пред симпатизанти вчера. „А уязвимите, тези, които не могат да дават пари, биват пренебрегвани.“ Ишиба обеща да не се намесва активно в кампанията в подкрепа на отделните кандидати на ЛДП въпреки скандала около партийното финансиране.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions