Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          ОБЗОР: Заваляха проблеми при машините за гласуване из страната

          В Хасково броят им вече надхвърля 20

          Днес България гласува за нов парламент. На някои места вече има проблеми в секционни комисии.

          Проблеми с машините са отчетени още в първите минути при отваряне на изборните секции в Хасково. Това съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добромир Якимов. Броят им вече надхвърля 20. В част от случаите проблемните машини отпечатват празни бюлетини, а други не принтират изобщо. „Проблемът основно е в хартията по данни на техниците“, обобщи Якимов. На местата още сутринта са изпратени техници, а вотът по указания на РИК е продължил с хартия до отстраняването на техническата неизправност. Общи три са секциите – една в Хасково и две в Димитровград, където вотът продължава изцяло на хартия.

          Освен в Хасково, затруднения има и в Стара Загора. От там са постъпили над 20 сигнала за проблеми с машини за гласуване. Там секциите са общо 485, като има и 10 подвижни.

          Няколко машини във Варна са разпечатали празни разписки или въобще не са извадили разписки. като там гласоподавателите са преминали към гласуване на хартия.

          В София изборният ден започна отново на места с проблеми с машинното гласуване. Машини изваждат неотпечатани бюлетини или бюлетини с нарушена цялост, съобщава председателят на Общинската избирателна комисия в столицата Полина Витанова. „Засега има напълно преустановено машинно гласуване само в една секция в район „Панчарево“ в Лозен. Съставен е протокол, не зная каква е причината. От вчера има една машина в район „Витоша“, която не е успял да стартира и още от вчера е съставен протокол, така че и там няма да се осъществява машинно гласуване. При проблеми с машините, избиратели продължават да гласуват с хартиени бюлетини“, посочи тя.

          Във Враца общо 18 са дефектиралите машини, като 5 от тях окончателно са излезли от строя, а 13 са поправени и работят. При част от устройствата има проблем с хартията. Първият проблем е регистриран в Бяла Слатина. Машината в 12 секция е отказала още вчера, опитали са да я оправят, но неуспешно. В Оряхово, в 8 секция, също не е проработила. В 95 секция във Враца машината също е отказала. Подадени са сигнали към районната избирателна комисия. На много места има проблеми с хартията – къса се или излиза по цял метър, или не излиза разписка.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions