Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Орбан ще посети Грузия на 28 октомври

          Унгарският министър-председател Виктор Орбан се очаква в Грузия на 28 октомври на двудневно официално посещение, съобщи грузинското правителство. Това ще се с;учи ден след парламентарните избори, спечелени от управляващата партия, но които прозападната опозиция смята за „откраднати“, предадоха медиите.

          „Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, която председателства Европейския съюз, ще направи официално посещение в Грузия на 28-29 октомври“, казаха от правителството.

          Унгарският премиер, единственият лидер на държава – членка на ЕС, който остава близък до Москва, е един от малкото, които реагираха на резултата от вота в кавказката страна, като на 26 октомври поздрави партията „Грузинска мечта“ за „съкрушителната победа“.

          Опозицията обвинява „Грузинска мечта“, която е на власт от 2012 г., в проруски авторитаризъм и в отдалечаване на Грузия от ЕС и НАТО, към които тя се стреми да се присъедини.

          Бившата съветска република с около 4 млн. жители беше разтърсена през май от големи демонстрации срещу закон за „чуждестранното влияние“, вдъхновен от руското законодателство за „чуждестранните агенти“.

          Брюксел предупреди, че шансовете на Грузия да се присъедини към ЕС ще зависят от тези избори.

          Резултатите се оспорват и от опозицията. Лидерът на партията „Единно национално движение“ (ЕНД) Тина Бокучава заяви, че не признава „фалшифицираните резултати от откраднати избори“.

          Международните наблюдатели също осъдиха редица нередности, „неравнопоставеност (между кандидатите, бел. ред.), натиск и напрежение“.

          Наблюдателите на Европейския парламент от своя страна заявиха, че са станали свидетели на случаи на „набиване на бюлетини“ и „физически нападения“ срещу наблюдатели.

          Виктор Орбан често е критикуван от западните си съюзници за укрепването на връзките, които е установил с руския президент Владимир Путин след нахлуването в Украйна през 2022 г.

          Той не одобрява гласуваните санкции срещу Русия, а също така се отличава с противопоставянето си на всякаква военна помощ за Киев, като редовно блокира европейските действия в тази област.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions