Учените са открили, че някои животни имат естествена устойчивост срещу рак, въпреки че при хората аналогични фактори водят повишен риск от онкологично заболяване.
- Реклама -
Проучване, публикувано в Nature Communications, установи, че птиците, въпреки високите нива на кръвната захар и дългия живот, страдат по-малко от рак, отколкото бозайниците и влечугите. Анализ на данни от 273 вида гръбначни животни разкрива неочаквани изводи. Птиците се оказаха изключение от общоприетото правило, че високите нива на глюкоза в кръвта увеличават риска от развитие на рак. Учените предполагат, че пернатите са разработили уникални защитни механизми, като специален метаболизъм, ускорена клетъчна регенерация или механизми за потискане на злокачествените мутации.
В допълнение, проучването установи, че месоядните, които ядат други гръбначни животни, имат по-висок риск от развитие на тумори, отколкото тревопасните. Учените казват, че една от възможните причини е натрупването на вредни съединения в хранителната верига. Друго обяснение е повишената честота на рак при домашните животни в сравнение с техните диви екземпляри. Това може да се дължи на намаляване на генетичното разнообразие и отслабване на естествения подбор.
Изследователите смятат, че разбирането на естествените механизми за защита срещу рак ще помогне за разработването на нови методи за предотвратяване и лечение на болестта при хората. В бъдеща работа те планират да проучат какви биологични процеси позволяват на птиците да устоят на развитието на тумори и дали тези механизми могат да се използват в медицината.
Учените са открили, че някои животни имат естествена устойчивост срещу рак, въпреки че при хората аналогични фактори водят повишен риск от онкологично заболяване.
- Реклама -
Проучване, публикувано в Nature Communications, установи, че птиците, въпреки високите нива на кръвната захар и дългия живот, страдат по-малко от рак, отколкото бозайниците и влечугите. Анализ на данни от 273 вида гръбначни животни разкрива неочаквани изводи. Птиците се оказаха изключение от общоприетото правило, че високите нива на глюкоза в кръвта увеличават риска от развитие на рак. Учените предполагат, че пернатите са разработили уникални защитни механизми, като специален метаболизъм, ускорена клетъчна регенерация или механизми за потискане на злокачествените мутации.
В допълнение, проучването установи, че месоядните, които ядат други гръбначни животни, имат по-висок риск от развитие на тумори, отколкото тревопасните. Учените казват, че една от възможните причини е натрупването на вредни съединения в хранителната верига. Друго обяснение е повишената честота на рак при домашните животни в сравнение с техните диви екземпляри. Това може да се дължи на намаляване на генетичното разнообразие и отслабване на естествения подбор.
Изследователите смятат, че разбирането на естествените механизми за защита срещу рак ще помогне за разработването на нови методи за предотвратяване и лечение на болестта при хората. В бъдеща работа те планират да проучат какви биологични процеси позволяват на птиците да устоят на развитието на тумори и дали тези механизми могат да се използват в медицината.