Search Suggestions
      понеделник, 17.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Рязък скок на рака под 50: храната е главният заподозрян

          Консумацията на ултрапреработени храни може да стои зад тревожния глобален ръст на случаите на рак на дебелото черво и ректума сред хора под 50 години. До този извод стига ново мащабно изследване, цитирано от „Евронюз“, което определя модерното хранене като потенциален ключов рисков фактор за сериозното заболяване.

          - Реклама -

          Ултрапреработените храни – от пакетирани снаксове и подсладени закуски до инстантни нудли и готови пици – заемат все по-голям дял в ежедневното меню на хората през последните десетилетия. Паралелно с това лекарите отчитат рязко увеличение на случаите на колоректален рак сред млади пациенти, които често се диагностицират по-късно и със значително по-тежка прогноза.

          Последното изследване проследява хранителните навици и медицинската история на над 29 000 жени в САЩ за период от повече от 20 години. Учените установяват, че жените, които консумират най-голямо количество ултрапреработени храни, имат 45% по-висок риск от поява на аденоми – полипи в дебелото черво и ректума, които могат да се развият в рак.

          Според него ограничаването на тези продукти – богати на захар, сол, наситени мазнини и разнообразни добавки – може да помогне за намаляване на броя на ранните случаи на рак.

          Интересното е, че изследователите не откриват връзка между ултрапреработените храни и т.нар. назъбени лезии – друг вид предракови изменения. Това може да означава, че различните храни или добавки влияят по различен начин върху формирането на полипи.

          Дори след включване на други рискови фактори като затлъстяване, тютюнопушене и нисък прием на фибри, данните остават стабилни. Това подсилва аргумента, че хранителните навици играят ключова роля.

          Изследването обаче не доказва категорично, че ултрапреработените храни причиняват рак — но подчертава важна връзка, която не може да бъде пренебрегната. Учените планират да анализират по-подробно кои видове преработени храни крият най-големи рискове.

          Докато науката търси точните механизми, едно е ясно – глобалният ръст на заболяването сред младите изисква спешно внимание, а промяната в начина на хранене може да се окаже ключов инструмент в превенцията.

          Консумацията на ултрапреработени храни може да стои зад тревожния глобален ръст на случаите на рак на дебелото черво и ректума сред хора под 50 години. До този извод стига ново мащабно изследване, цитирано от „Евронюз“, което определя модерното хранене като потенциален ключов рисков фактор за сериозното заболяване.

          - Реклама -

          Ултрапреработените храни – от пакетирани снаксове и подсладени закуски до инстантни нудли и готови пици – заемат все по-голям дял в ежедневното меню на хората през последните десетилетия. Паралелно с това лекарите отчитат рязко увеличение на случаите на колоректален рак сред млади пациенти, които често се диагностицират по-късно и със значително по-тежка прогноза.

          Последното изследване проследява хранителните навици и медицинската история на над 29 000 жени в САЩ за период от повече от 20 години. Учените установяват, че жените, които консумират най-голямо количество ултрапреработени храни, имат 45% по-висок риск от поява на аденоми – полипи в дебелото черво и ректума, които могат да се развият в рак.

          Според него ограничаването на тези продукти – богати на захар, сол, наситени мазнини и разнообразни добавки – може да помогне за намаляване на броя на ранните случаи на рак.

          Интересното е, че изследователите не откриват връзка между ултрапреработените храни и т.нар. назъбени лезии – друг вид предракови изменения. Това може да означава, че различните храни или добавки влияят по различен начин върху формирането на полипи.

          Дори след включване на други рискови фактори като затлъстяване, тютюнопушене и нисък прием на фибри, данните остават стабилни. Това подсилва аргумента, че хранителните навици играят ключова роля.

          Изследването обаче не доказва категорично, че ултрапреработените храни причиняват рак — но подчертава важна връзка, която не може да бъде пренебрегната. Учените планират да анализират по-подробно кои видове преработени храни крият най-големи рискове.

          Докато науката търси точните механизми, едно е ясно – глобалният ръст на заболяването сред младите изисква спешно внимание, а промяната в начина на хранене може да се окаже ключов инструмент в превенцията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Русия и Китай поемат в нова посока: Мишустин и Ли Цян обещаха ускорено партньорство

          Руският премиер Михаил Мишустин проведе официална среща в Москва с премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян, като разговорът между двамата лидери още...

          BBC срещу Тръмп: медията влиза в битка за $5 млрд. за клевета

          Британската обществена телевизия BBC заяви, че е напълно готова да се защитава в делото за клевета, което текущият президент на Америка Доналд Тръмп заплашва...

          Германия облекчава контрола върху оръжейния износ към Израел след стабилизиране на примирието в Газа

          Германия ще отмени ограничителния режим върху износа на оръжие за Израел – мярка, въведена през август като реакция на опасения за ескалация на офанзивата...

          5 КОМЕНТАРА

          1. Заподозрян? В Полша вече професори по медиите говорят какво да не се яде. Никакви преработени и опаковани храни. Никакви сладки, бисквити, шоколади. Най- полезни са месото, маслото, сланината, мляко от крава. Истински кашкавал и сирене. И всеки ден яйца. Много яйца.

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions