сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      Борислав Сандов: Няма установени замърсявания на околната среда заради войната в Украйна

      „До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна“, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщи БТА. 

      Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия, обясни министърът. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

      „Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности“, допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

      „В морските води също досега не е установено замърсяване“, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение. 

      Във Варна днес министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани. 

      Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на Гранична полиция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ