събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Пекин: Китай и Русия изграждат по-справедлив свят

      „Китай има желание да оформи международния ред заедно с Русия в по-справедлива и рационална посока“, това заяви бившият министър на външните работи на Китайската народна република Ян Джиечи, докато лидерите на двете страни се подготвят за среща тази седмица. Китай и Русия са бивши съюзници от Студената война, те имат бурни отношения и се сближиха през последните години като част от това, което те наричат ​​отношения „без ограничения“, действащи като противотежест на глобалното господство на Съединените щати.

      „Под стратегическото ръководство на президента Си Цзинпин и президента Владимир Путин, отношенията между двете страни винаги са вървели напред по правилния път“, сподели Ян Джиечи пред руския посланик в Китай Андрей Денисов вчера, според отчет на външното министерство.

      Ян допълни, че Китай е „готов да работи с Русия за непрекъснато прилагане на духа на стратегическо сътрудничество на високо ниво между двете страни, защита на общите интереси на двете страни и насърчаване на развитието на международния ред в по-справедлива и рационална посока“, посочват от министерството. Денисов в отговор похвали „ползотворните резултати“ от двустранните отношения, се казва в текста. Засилвайки напрежението между Китай и Запада, Пекин не осъди интервенциите на Москва в Украйна и осигури дипломатическо прикритие, като разкритикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ