Според ново проучване, публикувано в научното списание Nature Communications, някои видове протеини са открити в картини, направени с маслени бои.
Разкрито е, че Леонардо да Винчи умишлено е използвал „яйчния жълтък“ за своите творби.
Според новините на CNN’ International, авторът Офели Ранкет, който участва в проучването, каза: „Имахме много малко информация за това как художниците са получили багрилата. Според нови изследвания се работи с малко количество яйчен жълтък, добавен към багрилото. Можете да го направите и вие, каза той.
Въпреки че маслената боя е успешна за цветовите преходи и интензивността на цветовете, картините, направени с маслени бои, могат да бъдат повредени, когато са изложени на светлина. Според информацията благодарение на антиоксидантите в яйчния жълтък той забавя стареенето и окисляването на масата.