понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Шведската полиция разреши протестно изгаряне на Корана пред джамия в Стокхолм

      Шведската полиция съобщи, че е дала разрешение за протест, при който организаторът планира да изгори Коран пред главната джамия в Стокхолм в сряда, началото на тридневния мюсюлмански празник Ид ал-Адха.

      Полицията каза в писменото решение, че рисковете за сигурността, свързани с изгарянето, „не са от естество, което би могло да оправдае, съгласно действащите закони, решение за отхвърляне на искането“.

      Зелената светлина дойде две седмици след като шведски апелативен съд отхвърли решението на полицията да откаже разрешения за две демонстрации в Стокхолм, които трябваше да включват изгаряне на Корана.

      По това време полицията се позоваваше на опасения за сигурността след изгарянето на свещената книга на мюсюлманите пред турското посолство през януари, което доведе до седмици на протести, призиви за бойкот на шведските стоки и допълнително забави кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

      Турция, която блокира кандидатурата поради това, което възприема като провала на Стокхолм да разбие кюрдските групи, които смята за „терористи“, се обиди особено, че полицията е разрешила януарската демонстрация.

      След това полицията забрани две последващи искания за протести, включващи изгаряне на Корана – едно от частно лице и едно от организация, пред турското и иракското посолство в Стокхолм през февруари.

      Апелативният съд в средата на юни постанови, че полицията е сгрешила да ги забрани, като каза, че „проблемите с реда и сигурността“, посочени от полицията, нямат „достатъчно ясна връзка с планираното събитие или непосредствената близост до него“.

      Заявката за демонстрацията в сряда е направена от същото частно лице, чието предишно искане е блокирано.

      „Искам да протестирам пред голямата джамия в Стокхолм и искам да изразя мнението си за Корана… Ще скъсам Корана и ще го изгоря“, пише 37-годишният Салван Момика в молбата, копие от които е получено от AFP.

      Полицията каза в сряда, че е повикала подкрепления от цялата страна, за да поддържа реда.

      Кореспондент на AFP каза, че няколко полицейски коли вече са паркирани близо до джамията рано в сряда.

      Шведските политици разкритикуваха изгарянето на Корана, но също така категорично защитиха правото на свобода на изразяване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ