петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      МИСТЕРИОЗНИТЕ ТЪМНИ ЗВЕЗДИ: Телескопът „Джеймс Уеб“ засне доказателства

      Изследователи търсят от 15 години доказателства за съществуването на този вид звезда, хипотетична е и никога не е наблюдавана – такава, която не се захранва от ядрен синтез като Слънцето и другите обикновени звезди, а от нещо мистериозно, наречено тъмна материя, съобщава БТА.

      Благодарение на способността на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ да надникне назад в зората на Вселената, първите подходящи кандидати за т.нар. „тъмни звезди“ са идентифицирани.

      Трите обекта, забелязани от апарата, който беше изстрелян в края на 2021 г. и започна да събира данни миналата година, първоначално са идентифицирани през декември като някои от най-ранните познати галактики, но според учените те може и да са огромни тъмни звезди.

      Тъмната материя, невидим материал, чието присъствие е известно основно заради гравитационните му ефекти в галактически мащаб, би била малка, но изключително важна съставка на тези звезди. Смята се, че са съставени почти изцяло от водород и хелий – двата елемента, които присъстват в началото на Вселената, като 0,1 % от масата им е под формата на тъмна материя. А тъмната материя би била техен двигател.

      Тя е невидима за нас –  не произвежда, нито пряко взаимодейства със светлината, но се смята, че с нея са свързани около 85% от материята на Вселената, а останалите 15% се състоят от звезди, планети, газ, прах и земни неща като пици и хора, отбелязва Ройтерс.

      Тъмните звезди могат да достигнат маса около милион пъти по-голяма от тази на Слънцето, а блясъкът им е поне една милиард пъти по-силен, с диаметър към десет пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ