Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Задава ли се значително покачване на цените на горивата?

          Министърът на икономиката Богдан Богданов предвижда ръст в цените на горивата и възможен недостиг, ако депутатите прекратят прекалено бързо дерогацията за руския петрол. Законовата поправка за това вече бе гласувана на първо четене, а тези дни се очаква да влезе в пленарната зала за окончателно одобрение.

          Парламентът иска да спре предсрочно руския нефт за България. Това, което мотивира искането, внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС е фактът, че ползата за българския потребител е минимална, защото цените на горивата не са били силно повлияни въпреки по-евтиния руски петрол.

          „Ако дерогацията отпадне с премерени мерки не очакваме проблеми. Отпадането с 30-дневен срок крие рискове. Последната 1 година нямаме подготовка. Не мога да прогнозирам какви ще са цените, ще се повишат, може да има недостиг“, съобщи той. 

          Липсата на руски нефт ще повлияе на цените на горивата. Тези, обявили се „за“ предсрочното спиране, прогнозират покачване само с 10-15 ст. на литър, но експертите са на друго мнение. Средната цена на горивата у нас в момента е 2,90 лева за литър. Заради поскъпналия петрол, то се очаква до дни те да достигнат 3 лева. Имайки предвид по-скъпия нефт в сравнение с руския и се добавят значително увеличените транспортни разходи до страната, цените могат да скочат до 4 лева или повече.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions