петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Закон за свободата на медиите: ЕП затяга правилата за защита на журналистите и медиите

      В отговор на нарастващите заплахи за свободата на медиите и жизнеспособността на индустрията, евродепутатите приеха своята позиция относно закон за укрепване на прозрачността и независимостта на медиите в ЕС.

      В позицията си относно Европейския закон за свободата на медиите, приет с 448 гласа „за“, 102 „против“ и 75 „въздържал се“ във вторник, Парламентът иска да задължи държавите-членки да осигурят плурализъм на медиите и да защитят независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса.

      Евродепутатите искат да забранят всички форми на намеса в редакционните решения на медиите и да предотвратят оказването на външен натиск върху журналисти, като например принуждаването им да разкрият източниците си, достъп до криптирано съдържание на техните устройства или насочване към тях с шпионски софтуер.

      Използването на шпионски софтуер може да бъде оправдано, твърдят евродепутатите, като „последна мярка“ за всеки отделен случай и ако бъде разпоредено от независим съдебен орган за разследване на сериозно престъпление, като тероризъм или трафик на хора.

      Прозрачност на собствеността

      За да оцени независимостта на медиите, Парламентът иска да задължи всички медии, включително микропредприятията, да публикуват информация за тяхната структура на собственост.

      Членовете също искат медиите, включително онлайн платформи и търсачки, да докладват за средствата, които получават от държавна реклама, и за държавната финансова подкрепа. Това включва средства от страни извън ЕС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ