понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ МЕСТНИЯ ВОТ: Балотажи в София, Пловдив и Варна!

      Оспорвани избори за местна власт в цялата страна! Според първите резултати от екзитпол балотажи ще има в София, Пловдив, Варна и Благоевград. 

      С най-висок резултат на местния вот в столицата е кандидатът на “Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София” Васил Терзиев. Той получава 38,7. от вота  на гражданите, но те не са му достатъчни, за да седне в кметския стол на първи тур. 

      Все още не е ясно дали журналистът Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ или синдикалистката Ваня Григорова ще се изправят срещу Терзиев на балотажа, тъй като разликата между тях е по-малка от 2%.

      Засега втора в надпреварата е Ваня Григорова, която получава подкрепа от 19,3%. Антон Хекимян към този момент събира 17,3% от вота на столичани. 

      Балотаж ще има и във Варна, където кандидат-кмета на ГЕРБ Иван Портних не събира достатъчно подкрепа за победа на първи тур. Той получава подкрепа от 29,5% от гласувалите в морската столица. Следващата неделя той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев, които взе 27,3%  от вота на варненци. Трети остава Коста Стоянов от “Възраждане” с 20%, а четвърти е Павел Раличков от БСП с 8,5%. 

      В Пловдив също ще има балотаж – идната неделя там един срещу друг ще се изправят Костадин Димитров, издигнат от ГЕРБ с 33,8% и Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ с 18,6%. Трети в града под тепетата остана кандидатът на БСП Костадин Палозов с 9,4%. 

      И в Благоевград ще има балотаж, където най-голяма подкрепа от 31% събра кандидата на ГЕРБ Илко Стоянов. На втори тур той ще премери сили с кандидата на ПП-ДБ Методи Байкушев. 

      Кметове от първи тур си избраха в Бургас и Стара Загора. 

      В Бургас досегашният кмет Димитър Николов отвя конкуренцията, като получи над 55% от вота на гражданите и спечели своя пети мандат.  Втори астана кандидат-кметът на “Възраждане” Тодор Ангелов с 8,4%, следван Константин Бачийски от ПП-ДБ с 8% и Станимир Баев от БСП с 7,5%. 

      В Стара Загора и Живко Тодоров ще е кмет за кмет за четвърти мандат. Той успя да привлече 51% от вота на старозагорци. Втора остана доскорошната шефка на Общинския съвет от Земеделски съюз с 13%. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ