неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Втори тур: Гласуваме на балотаж в 19 областни града

      Българите избират местна власт на втори тур. По данни на ЦИК, днес ще се гласува в около 7250 секции, като в 5 900 от тях – с машини. Ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В 4 кметства ще има балотажи между трима кандидати.

      Балотаж ще има в областните градове София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Хасково и Шумен. Право на глас имат 6,380 милиона българи. 

      Изборният ден започва в 07:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час – до 21:00 часа.
      За разлика от първия тур на местните избори, тази неделя избирателите ще имат право да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. 

      Хартиени бюлетини – член на СИК откъсва бюлетината от кочана и поставя печат на гърба ѝ. Гласувате за избраната от вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „Х“ или за отметка – „V“, с химикалка със син цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия.

      Машинно гласуване – ако изберете да гласувате с машина, трябва да поставите картата, дадена ви от злен на СИК, в слота. Маркирате видовете избори, в които ще гласувате и потвърждавате. Отбелязвате вота си върху съответната електронна бюлетина и гласувате. Бюлетините за кмет на община, район и кметство се отпечатват едновременно и последователно. След като чуете звуковия сигнал, взимате бюлетините и правите проверка на вота си. Подавате ги на член на СИК, който поставя печат върху всяка от тях и ги пускате в кутията. 
      На местни избори може да се гласува с „Не подкрепям никого“, но гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят при отчитане на резултатите от вота. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ