четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Започна 32-ата антарктическа експедиция с кораба „Св. Св. Кирил и Методий“

      Военният научноизследвателски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще отплава днес от Варна за българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън на Антарктида. Тържествената церемония по изпращането бе в 13:30 ч. на Морска гара, съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ).

      Корабът “Св. св. Кирил и Методий” е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт.

      Сред 34-членния екипаж има и двама цивилни – капитан и офицер далечно плаване от запаса, които ще помагат при по-сложни навигационни условия. Съставът е по-голям от предишния път заради тежкия товар и неговата логистика.

      В определени етапи от пътуването на борда ще се качат 24 курсанти с ръководители, а целта е те да практикуват бъдещата си професия. Очаква се при това плаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По обратния път на кораба към България е предвидено и посещение в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.

      снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ