събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Русия забрани „ЛГБТИ движението“ заради екстремизъм

      Върховният съд на Русия забрани „международното“ ЛГБТИ движение на основание „екстремизъм“, като проправи пътя за съдебни преследвания и присъди за лишаване от свобода срещу хомосексуалисти и активисти, защитаващи техните права в Русия, предаде АФП.

      Това решение идва в момент, когато в страната се извършва ултраконсервативна промяна, насочена срещу ЛГБТИ хората, като сега Русия се представя като носител на „традиционни“ ценности в лицето на западния упадък.

      Тази политика се ускори, след като руската армия нападна Украйна в края на февруари 2022 г., което доведе до потискане на всички форми на критика към Кремъл.

      Съдия Олег Нефедов разпореди „международното ЛГБТИ движение и неговите филиали да бъдат признати за екстремистки и дейността им да бъде забранена на територията на Руската федерация“.

      Нефедов заяви, че забраната ще влезе в сила „незабавно“.

      Изслушването, първото по това дело, продължи само няколко часа и се проведе без защитник – в Русия не съществува организация с такова име – и при закрити врати, тъй като делото беше класифицирано като „секретно“.

      „В изслушването взе участие само представител на руското Министерство на правосъдието; никой от страна на защитата не се яви“, заявиха от Върховния съд.

      В средата на ноември руското министерство на правосъдието призова „международното ЛГБТИ движение“ да бъде класифицирано като „екстремистка организация“ и забранено, без да уточни срещу коя организация е насочено и по този начин да проправи пътя за забрана на всяко движение, защитаващо тези каузи.

      Всяка публична дейност, свързана с това, което Русия счита за „нетрадиционни“ сексуални предпочитания, сега може да бъде наказвана под претекст „екстремизъм“ – престъпление, което се наказва с тежки присъди затвор.

      „Агресията няма граници. Това не е нищо ново. Един ден всичко това ще приключи, но засега трябва да продължим да живеем и да се опитаме да се съхраним“, реагира в Telegram руското сдружение „Феминистка съпротива срещу войната“, което подкрепя правата на ЛГБТИ хората.

      „На практика властите могат да започнат да откриват наказателни дела срещу публични личности и активисти, за да създадат климат на страх“, заяви Максим Оленичев, адвокат от неправителствената организация „Първи отряд“, която помага на жертви на репресии в Русия.

      Досега ЛГБТИ хората рискуваха да получат големи глоби, ако бяха обвинени в „пропаганда“ – терминът, използван от властите, но не и затвор.

      През последното десетилетие правата им бяха драстично ограничени под импулса на Владимир Путин, който заедно с православната църква твърди, че иска да премахне от обществената сфера поведението, считано за девиантно и привнесено от Запада.

      Ян Дворкин, основател в Русия на неправителствената организация „Център Т“, която помага на транссексуални хора, е избягал от страната от страх да не бъде обвинен в „екстремизъм“ и да не попадне в затвора заради създаването на сдружението.

      „Работата в Русия става много несигурна. Изглежда, че тези (ЛГБТИ активисти), които оцелеят, ще живеят в пълно укритие“, каза той.

      За него този съдебен процес, насочен срещу „движение“, което не съществува официално в Русия, е „нов връх на лудостта“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ