четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДОКЛАД: 22% мигриращи животни по света са изправени пред изчезване заради хората

      Първият по рода си доклад на ООН установява, че 22% мигриращи животни са изправени пред изчезване, благодарение на хората

      Видове дейности като унищожаване или разрушаване на местообитания, лов, риболов, замърсяване с пластмаси, прекомерна употреба на химикали и светлина, шумово замърсяване представляват най-голямата заплаха — засягат 70 процента от видовете в списъка на ООН. До 75 процента от видовете са засегнати от загуба на местообитания. 
      Първата по рода си оценка на състоянието на мигриращите видове в света от Конвенцията на ООН за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) установи, че всеки пети вид е застрашен от изчезване
      Докладът се фокусира върху 1189 вида, обхванати от конвенция на ООН от 1979 г. за защита на мигриращите животни. Установено е, че около 44 процента от тях също са намалили популацията си. Освен това около 22 процента могат да изчезнат напълно.
      Според констатациите в доклада 70 вида, включени в CMS, са станали по-застрашени. Това включва степния орел, египетския лешояд и дивата камила.
      Тези числа се основават на оценки и данни, предоставени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), както и на индекса на живата планета.

      Освен това изменението на климата също обърква миграционните маршрути и времето, като променя сезонните условия.
      Докладът е публикуван преди конференцията в Самарканд, Узбекистан от 12 до 17 февруари за Четиринадесетата среща на Конференцията на страните по Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (COP14). Там 130 подписали страни – в отсъствието на Съединените щати, Китай, Канада и Русия, ще се срещат веднъж на всеки три години, за да прегледат нови видове, които да добавят към списъка за наблюдение. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ