петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Израел уволни двама служители, след като установи сериозни грешки при атаката над хуманитарните работници

      Израелските военни уволниха двама офицери и официално порицаха старши командири, след като разследване на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа тази седмица установи сериозни грешки и нарушения на процедурата, казаха военните.

      Разследването установи, че израелските сили погрешно са вярвали, че атакуват въоръжени мъже от Хамас, когато удари с дрон удариха трите превозни средства на Световната централна кухня за помощ късно в понеделник вечерта. Установено е също, че стандартните процедури не са били спазени.

      „Ударът върху транспортните средства за оказване на помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал поради погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и нападение, което противоречи на стандартните оперативни процедури“, се казва в изявление на военните, публикувано в петък.

      Убийството на седемте хуманитарни работници, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша, предизвика глобално възмущение тази седмица.

      След публикуването на констатациите Световната централна кухня поиска независима комисия да разследва инцидента. „Без системна промяна ще има повече военни провали, повече извинения и повече скърбящи семейства“, се казва в изявление, публикувано от СЦК.

      Армията вече беше признала, че седемте служители на СЦК са били убити при въздушен удар, но необичайно бързото разследване подчерта въздействието, което инцидентът е имал върху световното обществено мнение.

      Хосе Андрес, главният готвач, основател на Световна централна кухня, каза тази седмица седемте работници са били атакувани „систематично, кола по кола“, докато са се придвижвали да търсят убежище, когато превозните им средства са били ударени последователно.

      Военните съобщиха, че са уволнили началник-щаб на бригада с чин полковник и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор и официално са порицали висши офицери, включително генерала начело на Южното командване.

      Случаят също беше предаден на генералния военен адвокат, за да обмисли евентуално наказателно разследване, казаха военните.

      Ударът на конвоя беше втората от четирите планирани мисии за доставка на около 200 тона храна, докарани в Газа по море миналия месец под ръководството на СЦК като част от усилията за увеличаване на количеството помощ, която влиза в анклава.

      Военните казаха, че докато хуманитарният конвой, който придружава леките превозни средства, се е движил по крайбрежния път в Газа към логистичен пункт късно в понеделник, въоръжени заподозрени са се качили на поне един от камионите.

      Армията показа на репортери кадри от дрон на мъж на върха на камион, който стреля с пушка, което според говорител е накарало военните да се опитат, но неуспешно, да се свържат с координаторите на СЦК.

      След като конвоят стига до хангар и камионите са разтоварени, трите превозни средства СЦК напускат мястото и завиват на юг по крайбрежния път малко след 23:00 часа. Командирите обаче не могли да видят своите идентификационни лога в тъмното и не ги идентифицирали като принадлежащи към СЦК.

      Йоав Хар-Евен, бившият генерал-майор, който ръководи разследването, каза, че силите са действали въз основа на погрешното убеждение, че превозните средства са били заловени от бойци на Хамас.

      Когато колите напускат хангара, един от мъжете, влизащи в превозните средства, носи чанта, която операторите, гледащи кадри с дрон, взеха за пушка.

      „Състоянието на ума по това време беше, че хуманитарната мисия е приключила и че те проследяват превозни средства на Хамас с един заподозрян въоръжен нападател, поне един заподозрян въоръжен нападател, който погрешно са идентифицирали като вътре в една от трите коли“, каза той пред репортери в брифинг.

      „Те удариха тази кола и след това идентифицираха хора, които изтичаха от колата и влязоха във втора кола, когато решиха да ударят втората кола. Тогава двама души напуснаха втората кола и влязоха e трета кола, което е, когато удариха третата кола.“

      Тези удари са в нарушение на стандартните оперативни процедури, каза той.

      Армията обеща да адресира факта, че не е могла да види логата на покрива в тъмното като част от по-голям набор от уроци, които да извлече от бедствието.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ