петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Американски закон: От 2 до 5 г. затвор за лекари, които извършват аборти

      Върховният съд на Аризона взе решение да направи почти всички аборти незаконни, като върне близо 160-годишнен закон в действие. Забраната от 1864 г. дори предшества превръщането на Аризона в щат и предвижда абортът да се наказва с две до пет години затвор, освен в случаите, когато животът на майката е застрашен, предава бтв.

      Решението може да доведе до затваряне на всички клиники в щата и да повлияе както на женското здравеопазване, така и на предстоящите избори. То е взето след месеци на юридически спорове за това дали законът отпреди създаването на щата може да бъде приложен след години на бездействие.  

      Все още обаче не е ясно как ще се прилага законът.

      Законът разпорежда наказателно преследване за „лице, което предоставя или прилага на бременна жена, или подтиква такава жена да приема каквото и да е лекарство, наркотик или субстанция, или  използва какъвто и да е инструмент или друго средство с намерението да предизвика аборт на такава жена, освен ако това е необходимо за спасяване на живота ѝ“.

      В решението си от вторник, 9 март, Върховният съд на Аризона намекна, че лекарите могат да бъдат преследвани, макар че съдиите не казват това директно.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ