петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гръцки медии: Мицкоски провокира с „Македония“ и в НАТО

      В речта си по време на срещата на върха на НАТО премиерът на Северна Македония отново нарече страната си „Македония“, съобщи гръцката медия Proto Thema.

      Преспанското споразумение отново беше грубо нарушено от Мицкоски, тъй като в изявленията си по време на срещата на върха на НАТО той наричаше страната си „Македония“, говореше за „македонското правителство“ и за „македонския народ“. Новата провокация на Мицкоски няма да остане без отговор, тъй като се очаква гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да разгледа с особена сериозност думите на своя колега.

      Мицкоски, пренебрегвайки както гръцките, така и съюзническите предупреждения, възобнови провокациите, които и той, и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова са склонни да повтарят напоследък.

      По-специално Мицкоски заяви:

      „Като малка нация искаме да потвърдим, че за нас е важно да вземаме най-важните решения, които ще определят бъдещето на човечеството през следващите десетилетия, в дните, когато тук обсъждаме важни въпроси. И ние ще дадем своя принос, „Македония“ като държава възнамерява да продължи да действа и да насърчава ценностите по този начин. Като правителство на „Македония“ ние искаме да застанем рамо до рамо с нашите съюзници и да утвърдим либертарианския дух на македонския народ и гражданите на „Македония“.

      Припомняме, че отношенията между Гърция и РСМ ескалираха, тъй като на няколко пъти Мицкоски и Силяновска отказаха да използват конституционното име на страната. Дори и при полагането на клета, при встъпването си в длъжност, Силяновска отказа да използва името „Северна Македония“. Атина заплашва да блокира европейската интеграция на Скопие, ако управляващите не променят отношението си към Преспанското споразумение. Кириакос Мицотакис обеща да повдигне въпроса на срещата на върха на НАТО.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ