петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Пожарът в Кипър: Гърция и Йордания изпращат самолети на помощ

      Самолети, изпратени от Гърция и Йордания, помагат на Кипър да се пребори с голям горски пожар в западната част на острова, започнал от незаконно сметище, съобщиха кипърските власти в сряда, цитирани от Франс прес.

      Пожарът избухна източно от село Гьолу във вторник и задейства национален план за извънредни ситуации, който накара Гражданската защита да евакуира пет застрашени планински села.

      Два водни бомбардировача от Кралските йордански военновъздушни сили и два гръцки самолета бяха изпратени в сряда, за да се борят с пожара, съобщиха властите.

      Шефът на пожарната Никос Лонгинос каза пред общественото радио в сряда, че седем самолета, сред които два „Канадеър“ (Canadair), от Гърция, са летели над активните фронтове, предаде БТА. 

      Заради неравния терен засегнатият район е труднодостъпен, допълни той.

      Лонгинос каза, че полицията има доказателства, че пожарът е тръгнал от незаконно сметище.

      Повече от 300 души, включително екипи на пожарната, подкрепени от булдозери, работят по обезопасяването на периметъра на пожара. Около 48 души, евакуирани от зоната на пожара, са отведени в хотели, според местния всекидневник „Катимерини Сайпръс“ (Kathimerini Cyprus).

      Редица къщи са претърпели значителни щети или са били унищожени, според говорителя на пожарната Андреас Кетис, но степента на щетите все още не е определена.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ