петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Скопие: Къщата на Димитър Талев в Прилеп не е паметник на културата

      „Къщата на Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство в РС Македония.“ Това е официалната позиция на Министерството на културата на Република Северна Македония ден, след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп.

      От МК в Скопие пред местното издание „Слободен печат“ твърдят още, че министерството няма отношение „по въпросите свъзрзани с покупко-продажбата“ на къщата на Димитър Талев в Прилеп. Ако получим писмо за къщата ще дадем подходящ отговор, се казва още в позицията на Министерството на културата в Скопие.

      Македонските медии обширно информират за решението на българския кабинет, а една част от тях извеждат в заглавие, че един от собствениците на имота, нямал желание да продаде дела си на българската държава“.

      Къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от прочутата му четирилогия, чийто първи роман „Железният светилник“ е един от най-издаваните и четени български романи. Поради нехайство – на България и на РС Македония, обаче, и вследствие на обилните дъждове от изминалия месец, част от родната къща на писателя се срина. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ