петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Най-големият самолет в света предизвика сензация в Австралия

       

      Най-големият транспортен самолет в света Ан-225 „Мрия“ завърши четиридневния си полет от Чехия до Австралия и пристигна на летището в град Пърт в неделя, съобщи вестник The Age. Ан-225 „Мрия“ е създаден през 80-те години по съветско време в Украйна за нуждите на космическата програма.

      След разпадането на СССР самолетът е изоставен, но през 2001 е реконструиран и отново въведен в експлоатация. Машината е една-единствена в света и се използва за пренасяне на извъгбаритни товари. Поради големия интерес украинското правителство е взело решение да бъде построен още един самолет.

      Самолетът излетя от Прага в сряда и се приземи в Пърт днес в около 12 часа местно време (7 часа българско) с почти 2 часа закъснение. На път за Австралия самолетът имаше няколко спирки – в туркменския град Туркменбаши, индийския Хайдерабад и индонезийския Джакарта. Летателното средство се нуждае от зареждане с гориво на всеки четири хиляди километра от полета.

      Ан-225 „Мрия“ е доставил в Пърт 135-тонен генератор, произведен в един от заводите в Пилзен. Самолетът отново ще излети на 17 май.

      Да видят най-големия в света транспортен самолет се събраха около 45 хиляди души от цялата страна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ