събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Изстреляха най-мощната ракета носител в света

      Изстреляха най-мощната ракета носител в света – „Фалкън Хеви“. Тя беше пусната от космодрума „Кейп Канаверал“ по възторжени възгласи.

      Ракетата на компанията „Спейс Екс“ се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс.

      Стартът на ракетата беше от площадката Сатурн Пет – същата, от която преди 45 години са тръгвали полетите за Луната. „Изключително развълнуван съм и се гордея с целия ни екип. Създадохме най-голямата ракета в света. Още ми е трудно да повярвам, че това вече е факт. През цялото време не можех да спра да си представям експлозия и как ракетата пада стремглаво надолу“, казва Илън Мъск, изпълнителен директор на „Спейс Екс“.

      След около 8-минутен полет първите две степени на ракетата се приземиха успешно заедно на площадката обратно на Земята, а централният ускорител трябва да се върне върху кораб – дрон в Атлантическия океан.

      На борда на ракетата има бе качен и електрически роудстър Тесла, собстеност на Мъск. Зад волана стоеше манекен, който отпътува на вечно и безкрайно пътуване в Космоса.

      „Фалкън Хеви“ е най-голямата ракета след  „Сатурн V“ на НАСА, която беше използвана за мисии до Луната през 70-те години на миналия век. Тя може да изведе около 64 метрични тона товар на ниска околоземна орбита. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ