петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
ДРУГИ
    Search Suggestions

        Антъни Блинкън ще проведе среща с китайския външен министър

        Причината е обтегнати търговски отношения

        Днес американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, съобщи Ройтерс. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати заради разногласията помежду им, свързани с търговски ограничения, мита, Тайван, човешките права и конфликтите в ивицата Газа и Украйна.

        Блинкън ще се срещне с Ван И в 17:30 ч. по Гринуич (20:30 ч. българско време), се казва в изявление на Държавния департамент. Причината за посещението на китайския външен министър в САЩ е годишната сесия на Общото събрание на ООН.

        Предизвикателствата пред САЩ, които са свързани с Китай, са много по-големи от тези през Студената война, каза този месец заместник държавният секретар Кърт Кембъл, пише още Ройтерс. Правителството на американския президент Джо Байдън се придържа към позицията, че не иска студена война с Китай. Анализатори и американски конгресмени обаче казват, че глобалното съперничество между САЩ и Китай прилича на студена война от нов тип. През последните месеци Пекин и Вашингтон поддържат отворени комуникационните канали помежду си, допълва медията.

        - Реклама -
        СВЪРЗАНИ НОВИНИ

        ОСТАВИ КОМЕНТАР

        Моля, въведете коментар!
        Моля, въведете името си тук

        Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

        - Реклама -

        НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

        Зареждане...
        - Реклама -

        ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ