понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Западнонилска треска: Регистриран е случай в София

      Регистриран е един случай на западнонилска треска в София. Това показва справката на Столичната регионална здравна инспекция за периода 23-29 септември 2024 г. За предходната отчетна седмица в столицата са регистрирани седем случая на заразата. Общо 15 са потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София за септември т.г., показват справките, публикувани на сайта на инспекцията.

      Инфекцията с вируса „Западен Нил“ е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Повечето случаи възникват в периода юли – септември заради активността на комарите, посочиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Без симптоми са 80 % от инфектираните хора. При около 20 % от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли. При по-малко от един процент от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората, допълниха от НЦЗПБ.

      В страната ни са регистрирани единични случаи на западнонилска треска при хора, включително по два случая през 2012 г., 2015 г. и 2016 г., един случай през 2017 г., 15 случая през 2018 г., пет случая през 2019 г., каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (БАН).

      Миналия месец трима души са заразени със западнонилска треска, като двама от тях са починали. Единият от заразените е от област Хасково, а другите двама – от София.

      От Министерството на здравеопазването изпратиха указания до регионалните здравни инспекции за засилване на надзора и контрола на заболяването западнонилска треска.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ