понеделник, 30.09.24
10.8 C
София
15 C
Пловдив
12.3 C
Варна
Search Suggestions

      Изследовател от БАН: Хизбула има значителни запаси от оръжия

      Д-р Карагьозов е на мнение, че убийството на лидера Насрала няма да се отрази на възможността ѝ да води военни действия

      Д-р Мариян Карагьозов от Института по Балканистика на БАН коментира ще има ли промяна в позициите на „Хизбула“ след убийството на лидера Хасан Насрала и назначаването на Хашем Сафи ал-Дин.

      „Хизбула“ не е организация, която е центрирана около лидера си, има дублиране на повечето функции в нейната структура, точно с цел, ако някой функционер бъде елиминиран, друг да заеме неговата роля.“, заяви пред Евроком д-р Карагьозов.

      „Хизбула“ има значителни запаси от оръжия.“, съобщи още той. „Оценките се различават по това, колко точно от оръжието си е използвала. Има оценки, че досега е изстреляля по Израел 10 хил. ракети, някои израелски военни говореха за изчерпване на половината от военен ѝ арсенал. Преди войната имаше данни, че „Хизбула“ притежава 100-150 хил. ракети. Ако досега е изстреляла 10 хил., това е под 10 % от военния ѝ арсенал.“

      „Трябва да отчитаме, че „Хизбула“ не е лидерска партия, тя има колективно начало, има Шура – един от висшите консултативни органи на партията, има и Военен съвет. До момента решенията се взимаха в координацията на всички други участници от т. нар. „Ос на съпротивата“, т.е. организациите, които се противопоставят на Израел и американското присъствие в Близкия изток.“, заяви Карагьозов.

      Карагьозов изрази още мнение, че израелските удари ще продължат, но няма да се стигне до сухопътна операция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ