Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Путин: Коментарите на Зеленски за ядрените оръжия са опасна провокация

          Предположението на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев ще поиска ядрено оръжие, ако не може да се присъедини към НАТО, е „опасна провокация“, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.

          Украинският лидер направи коментара по време на срещата на върха на ЕС в на 17 октомври, в който заяви, че „или Украйна ще има ядрени оръжия, които ще ни защитят, или трябва да имаме някакъв съюз“.

          Той припомни разговора си с бившия американски президент Доналд Тръмп за това, че Украйна се е отказала от ядрения си арсенал след разпадането на Съветския съюз.

          „Това е опасна провокация. Всяка стъпка в тази посока ще бъде посрещната със съответната реакция. В съвременния свят не е трудно да се създаде ядрено оръжие. Не знам дали Украйна е способна да го направи сега, не е толкова лесно за днешна Украйна, но като цяло тук няма големи трудности“, заяви Путин на среща с журналисти от групата на БРИКС, обединяваща нововъзникващите икономики.

          При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна наследи третия по големина ядрен арсенал в света. Тя се отказа от него 3 години по-късно, след като получи гаранции за сигурност от Русия и Съединените щати.

          Тези гаранции за сигурност, известни като Будапещенския меморандум, изискваха подписалите ги страни да зачитат териториалната цялост и независимост на Украйна и другите бивши съветски републики.

          Зеленски заяви, че Русия е „нарушила този документ“ и че Украйна разчита да се присъедини към НАТО, за да избегне необходимостта от ядрени оръжия.

          Той направи тези забележки на пресконференция след срещата на върха. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions