Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          ООН: Конфликтът в Ливан може да доведе до 9,2% спад на БВП през 2024 г.

          Сраженията в Ливан могат допълнително да дестабилизират икономиката на страната, която вече е опустошена от години на криза, предупреди ООН.

          Тя прогнозира 9,2% спад на БВП през 2024 г., ако конфликтът продължи.

          След година на гранични сблъсъци Израел и подкрепяната от Иран войнствена групировка Хизбула сега участват в открит конфликт. В края на миналия месец Израел започна сухопътна офанзива в Южен Ливан.

          „Мащабът на военния ангажимент, геополитическият контекст, хуманитарното въздействие и икономическите последици през 2024 г. се очаква да бъдат много по-големи, отколкото през 2006 г.“, когато избухна последната война между Израел и Хизбула, заяви Програмата на ООН за развитие в първоначална оценка на икономическото въздействие върху Ливан.

          „Ескалацията на военните действия в Ливан през 2024 г. нанася удар, докато Ливан вече е отслабен от години на политически, икономически и социални кризи“, се казва в доклада, цитиран от медиите.

          БВП на Ливан се е свил с 28% между 2018 и 2021 г., а ливанската лира е загубила над 98% от стойността си, което е предизвикало хиперинфлация и значителна загуба на покупателна способност.

          Въпреки всичко това през 2022 г. и 2023 г. ситуацията изглежда се е стабилизирала, а агенцията на ООН е предвидила 3,6% ръст през 2024 г., заяви Кавтар Дара, икономист в националния офис на ПРООН в Ливан.

          Но ако сраженията продължат до края на годината, „БВП се очаква да намалее с 9,2 %“, добави тя, като посочи две основни причини – компаниите, които не могат да правят бизнес заради израелските въздушни удари, и унищожаването на капитали – от фабрики до пътища.

          Конфликтът, който се засили от 23 септември насам, „заплашва да дестабилизира още повече и без това крехката ливанска икономика“ и да доведе до „продължителен икономически спад“.

          „Дори и да приключи през 2024 г., последиците от ескалацията на военните действия в Ливан се очаква да продължат с години“, се казва в доклада на ПРООН.

          Без „значителна“ международна подкрепа икономическите перспективи на Ливан са „мрачни“, като се очаква БВП да се свие с 2,28% през 2025 г. и с още 2,43% през 2026 г.

          И докато през 2006 г. икономическата активност бързо се възобнови заедно с възстановяването, този път „динамиката е напълно различна“, каза Дара, изразявайки загриженост относно готовността на международните донори отново да се притекат на помощ на Ливан.

          Агенцията на ООН заяви в доклада си, че при силно влошените условия на живот „е наложително международната общност да мобилизира незабавна хуманитарна помощ“, както и помощ за развитие за по-дългосрочно възстановяване.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions