събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВАС иска здравното ведомство да плати на пациент лечение в Мароко

      Върховният административен съд (ВАС) отмени отказ на Министерство на здравеопазването да заплати спешно лечение на българин при посещение в Кралство Мароко, съобщиха от изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).  

      Става дума за лечение на масивен инфаркт по време на пътуване в Мароко, за лечението на който българският гражданин е заплатил 11 000 евро извън медицинската си застраховка.

      Решението на ВАС по административно дело № 104/2019 г. потвърди решението на Административен съд – София град.
      Отказът е нищожен, тъй като е издаден от зам.-министъра на здравеопазването „при липса на материална компетентност съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона за здравето“.

      Стана ясно също, че от „приложената към делото заповед от 16.11.2017 г. е видно, че не са делегирани правомощия на зам.-министъра на здравеопазването по отношение на заповеди за разрешаване или отказване за възстановяване на средства, заплатени за спешна медицинска помощ в трети държави“.

      Министърът на здравеопазването в ролята си на компетентен орган е следвало „да уважи или да откаже възстановяването на търсената сума за проведено спешно лечение с нормативно предвидените задължителни мотиви и след проверка за точния размер на остатъка и непрекъснатостта на здравноосигурителните права на българският гражданин, е правилен“.

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ