Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.
„За разлика от чистия кофеин, теинът не е толкова горчив и няма силен тонизиращ ефект. Той не се натрупва и действа по-леко“, обяснява д-р Михаил Гончаров, доктор на биологичните науки.
- Реклама -
Чаят – естествен щит срещу болести
Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:
предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
намален риск от рак
забавено развитие на болестта на Алцхаймер
Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.
Кой чай е най-полезен?
Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки
Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:
пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
забавя метастазирането на раковите клетки
спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт
Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:
кръвното налягане
кръвната захар
нивото на „лошия“ холестерол
индекса на телесна маса
„Танините в комбинация с кофеин (кофеинов танат) разширяват кръвоносните съдове, облекчават спазмите и стабилизират кръвното налягане“, допълва д-р Гончаров.
Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.
Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.
Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.
„За разлика от чистия кофеин, теинът не е толкова горчив и няма силен тонизиращ ефект. Той не се натрупва и действа по-леко“, обяснява д-р Михаил Гончаров, доктор на биологичните науки.
- Реклама -
Чаят – естествен щит срещу болести
Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:
предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
намален риск от рак
забавено развитие на болестта на Алцхаймер
Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.
Кой чай е най-полезен?
Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки
Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:
пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
забавя метастазирането на раковите клетки
спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт
Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:
кръвното налягане
кръвната захар
нивото на „лошия“ холестерол
индекса на телесна маса
„Танините в комбинация с кофеин (кофеинов танат) разширяват кръвоносните съдове, облекчават спазмите и стабилизират кръвното налягане“, допълва д-р Гончаров.
Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.
Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.
Топлинен удар възниква, ако тялото бъде изложено на продължително високи температури, когато терморегулацията на организма бъде нарушена. В горещите летни дни опасността от този...
Лятото натоварва ли ставите повече от другите сезони? Въпросът е актуален за много хора, които забелязват дискомфорт в ставите през топлите месеци. Повишената физическа...