Search Suggestions
      вторник, 24.06.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Срещу рак и деменция: Най-полезната напитка за мозъка и сърцето

          Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.

          Чаят – естествен щит срещу болести

          Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:

          • предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
          • намален риск от рак
          • забавено развитие на болестта на Алцхаймер

          Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.

          Кой чай е най-полезен?

          • Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
          • Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
          • Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки

          Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:

          • пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
          • забавя метастазирането на раковите клетки
          • спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт

          Ползи за сърцето и метаболизма

          Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:

          • кръвното налягане
          • кръвната захар
          • нивото на „лошия“ холестерол
          • индекса на телесна маса

          Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.

          Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.

          Може да звучи изненадващо, но чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна. Въпреки това, при запарване кофеинът в чая се свързва с танините и образува съединение, наречено кофеинов танат (или теин). Това съединение има по-слаб и по-балансиран ефект, особено върху сърцето, и се изчиства по-бързо от организма.

          Чаят – естествен щит срещу болести

          Чаят съдържа полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от т.нар. свободни радикали. Те се свързват с:

          • предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
          • намален риск от рак
          • забавено развитие на болестта на Алцхаймер

          Флавоноидите, катехините, теафлавините и танините придават на чая неговите свойства. Танините са и причината за характерния тръпчив вкус на напитката.

          Кой чай е най-полезен?

          • Жълтият чай съдържа най-много антиоксиданти (Проучване – Университет в Познан)
          • Черният чай – най-малко антиоксиданти, но все пак е полезен
          • Зеленият чай – особено ефективен в борбата с раковите клетки

          Според изследване от Университета в Тексас, зеленият чай съдържа EGCG (епигалокатехин-3-галат) – съединение, което:

          • пречи на образуването на нови кръвоносни съдове, необходими на туморите
          • забавя метастазирането на раковите клетки
          • спира деленето им и стимулира тяхната програмирана смърт

          Ползи за сърцето и метаболизма

          Според мета-анализ от 2022 г., чаят – особено зеленият – влияе благоприятно върху:

          • кръвното налягане
          • кръвната захар
          • нивото на „лошия“ холестерол
          • индекса на телесна маса

          Изследване в Иран показва, че пиенето на зелен чай поне три месеца може да понижи систоличното налягане с 3 mmHg и диастоличното с 1 mmHg.

          Чаят е не просто освежаваща напитка – той е естествена подкрепа за тялото и ума. Достатъчно е да го консумирате редовно и умерено, за да усетите ползите му в дългосрочен план.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Новият Ковид-19: Какви са симптомите

          Нов подвариант на COVID-19 с наименование „Нимбус“ привлича вниманието на здравните власти заради своята по-висока заразност и необичайно силни

          Как да разпознаем топлинния удар?

          Топлинен удар възниква, ако тялото бъде изложено на продължително високи температури, когато терморегулацията на организма бъде нарушена. В горещите летни дни опасността от този...

          Лятото натоварва ли ставите? 3 симптома, които не трябва да игнорираме

          Лятото натоварва ли ставите повече от другите сезони? Въпросът е актуален за много хора, които забелязват дискомфорт в ставите през топлите месеци. Повишената физическа...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions