Search Suggestions
      понеделник, 17.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Есенни вкусове с шеф Елена Петрелийска – сандвич с лилав карфиол, хумус и трюфели от печена тиква

          Есенни вкусове с шеф Елена Петрелийска – сандвич с лилав карфиол, хумус и трюфели от печена тиква
          - Реклама -

          Гостува ни очарователната Елена Петрелийска – шеф-готвач, автор на кулинарни книги и вдъхновител на здравословното и осъзнато хранене. Освен това тя е акредитиран здравен терапевт по пълноценно хранене, създател на компания, в където в екип от специалисти подкрепят деца и възрастни с хранителни разстройства и изготвят също така индивидуални здравословни менюта. С Елена ще приготвим две истински есенни изкушения – „Есенни трюфели от печена тиква“ и „Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус“. Ще ви покажем как с малко продукти и много въображение може да създадете сезонни рецепти, които са едновременно вкусни, питателни и красиви.

          РЕЦЕПТИ
          Есенни трюфели от печена тиква

          1/3 чаша пюре от печена тиква
          1/2 чаша фъстъчен тахан
          1/3 чаша кокосово брашно
          3 с.л. кленов сироп, щипка канела
          карамфил, индийско орехче, джинджифил
          натрошен черен шоколад
          щипка сол

          Начин на приготвяне:
          В купа смесете тиквеното пюре, тахана, кокосовото брашно, кленовия сироп и подправките.
          Разбъркайте добре, докато получите гъста и еднородна смес.
          Оформете 12 топчета с големина на орех и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене.
          Разтопете шоколада на водна баня и с него полейте трюфелите.
          Поръсете леко със сол за контраст.
          Оставете ги във фризера за около 15 минути, за да стегнат.
          Резултатът е чудесен есенен десерт – ароматен, лек и с богата текстура, подходящ и за постещи.

          Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус
          1 резен лилав карфиол
          2–3 с.л. олио от авокадо
          1 ч.л. горчица
          сол, пушен червен пипер,
          чесън на прах, кимион, черен пипер
          1 филия пълнозърнест хляб
          1 с.л. зехтин
          150 г варен боб
          1–2 с.л. тахан
          сокът на 1/2 лимон
          магданоз, зърна нар, мента

          Начин на приготвяне:
          В малка купичка смесете олиото от авокадо, горчицата и всички подправки. Намажете с тази смес резена лилав карфиол и го изпечете в еър фрайър (или на фурна) до златисто. През това време препечете филията хляб и я намажете със зехтин. В малък чопър или блендер пригответе хумуса – смесете боба, тахана, лимоновия сок, магданоза и солта. Пасирайте до гладка кремообразна смес. Намажете филията с хумуса, сложете отгоре изпечения карфиол, поръсете със зърна нар и декорирайте с листа мента.

          - Реклама -

          Гостува ни очарователната Елена Петрелийска – шеф-готвач, автор на кулинарни книги и вдъхновител на здравословното и осъзнато хранене. Освен това тя е акредитиран здравен терапевт по пълноценно хранене, създател на компания, в където в екип от специалисти подкрепят деца и възрастни с хранителни разстройства и изготвят също така индивидуални здравословни менюта. С Елена ще приготвим две истински есенни изкушения – „Есенни трюфели от печена тиква“ и „Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус“. Ще ви покажем как с малко продукти и много въображение може да създадете сезонни рецепти, които са едновременно вкусни, питателни и красиви.

          РЕЦЕПТИ
          Есенни трюфели от печена тиква

          1/3 чаша пюре от печена тиква
          1/2 чаша фъстъчен тахан
          1/3 чаша кокосово брашно
          3 с.л. кленов сироп, щипка канела
          карамфил, индийско орехче, джинджифил
          натрошен черен шоколад
          щипка сол

          Начин на приготвяне:
          В купа смесете тиквеното пюре, тахана, кокосовото брашно, кленовия сироп и подправките.
          Разбъркайте добре, докато получите гъста и еднородна смес.
          Оформете 12 топчета с големина на орех и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене.
          Разтопете шоколада на водна баня и с него полейте трюфелите.
          Поръсете леко със сол за контраст.
          Оставете ги във фризера за около 15 минути, за да стегнат.
          Резултатът е чудесен есенен десерт – ароматен, лек и с богата текстура, подходящ и за постещи.

          Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус
          1 резен лилав карфиол
          2–3 с.л. олио от авокадо
          1 ч.л. горчица
          сол, пушен червен пипер,
          чесън на прах, кимион, черен пипер
          1 филия пълнозърнест хляб
          1 с.л. зехтин
          150 г варен боб
          1–2 с.л. тахан
          сокът на 1/2 лимон
          магданоз, зърна нар, мента

          Начин на приготвяне:
          В малка купичка смесете олиото от авокадо, горчицата и всички подправки. Намажете с тази смес резена лилав карфиол и го изпечете в еър фрайър (или на фурна) до златисто. През това време препечете филията хляб и я намажете със зехтин. В малък чопър или блендер пригответе хумуса – смесете боба, тахана, лимоновия сок, магданоза и солта. Пасирайте до гладка кремообразна смес. Намажете филията с хумуса, сложете отгоре изпечения карфиол, поръсете със зърна нар и декорирайте с листа мента.

          ОЩЕ ОТ ПРЕДАВАНЕТО

          Самораново – едно от красивите места в Рила

          Тази седмица срещата в "Пътуващо читалище" е с жителите на село Самораново.

          По пътя на безстрашните

          Честване на 140г. от Сръбско-българската война по идея на г-н ИвайлоШопски Община Брезник и Пътуващо читалище Бащино огнище организираха поход "По пътя на безстрашните", в...

          Пътуващото читалище гостува на будителя маестро Йордан Камджалов

          На Ден на будителите "Пътуващо читалище" гостува на будителя маестро Йордан Камджалов в едно училище, което той превърна в кауза. Училище, каквото заслужават всички...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions