Гостува ни очарователната Елена Петрелийска – шеф-готвач, автор на кулинарни книги и вдъхновител на здравословното и осъзнато хранене. Освен това тя е акредитиран здравен терапевт по пълноценно хранене, създател на компания, в където в екип от специалисти подкрепят деца и възрастни с хранителни разстройства и изготвят също така индивидуални здравословни менюта. С Елена ще приготвим две истински есенни изкушения – „Есенни трюфели от печена тиква“ и „Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус“. Ще ви покажем как с малко продукти и много въображение може да създадете сезонни рецепти, които са едновременно вкусни, питателни и красиви.
РЕЦЕПТИ
Есенни трюфели от печена тиква
1/3 чаша пюре от печена тиква
1/2 чаша фъстъчен тахан
1/3 чаша кокосово брашно
3 с.л. кленов сироп, щипка канела
карамфил, индийско орехче, джинджифил
натрошен черен шоколад
щипка сол
Начин на приготвяне:
В купа смесете тиквеното пюре, тахана, кокосовото брашно, кленовия сироп и подправките.
Разбъркайте добре, докато получите гъста и еднородна смес.
Оформете 12 топчета с големина на орех и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене.
Разтопете шоколада на водна баня и с него полейте трюфелите.
Поръсете леко със сол за контраст.
Оставете ги във фризера за около 15 минути, за да стегнат.
Резултатът е чудесен есенен десерт – ароматен, лек и с богата текстура, подходящ и за постещи.
Есенен сандвич с лилав карфиол и лесен хумус
1 резен лилав карфиол
2–3 с.л. олио от авокадо
1 ч.л. горчица
сол, пушен червен пипер,
чесън на прах, кимион, черен пипер
1 филия пълнозърнест хляб
1 с.л. зехтин
150 г варен боб
1–2 с.л. тахан
сокът на 1/2 лимон
магданоз, зърна нар, мента
Начин на приготвяне:
В малка купичка смесете олиото от авокадо, горчицата и всички подправки. Намажете с тази смес резена лилав карфиол и го изпечете в еър фрайър (или на фурна) до златисто. През това време препечете филията хляб и я намажете със зехтин. В малък чопър или блендер пригответе хумуса – смесете боба, тахана, лимоновия сок, магданоза и солта. Пасирайте до гладка кремообразна смес. Намажете филията с хумуса, сложете отгоре изпечения карфиол, поръсете със зърна нар и декорирайте с листа мента.
