София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво

Приключило е първото зареждане на пети блок от централата с американско горово

8 дниОбщество 12 Марияна Стойчева

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво.

Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. Приключило е първото зареждане на пети блок от централата с американско горово.

"Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", посочи Валентин Николов - изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй", за първи път централата ще работи с алтернативно гориво", изтъкна Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката.

"Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво", заяви Кенет Мертен - посланик на Съединените щати в България.

"Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядреногоривния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестинхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И без да политизирам ще кажа, че винаги е добре човек да има избор", каза служебният премиер Димитър Главчев.