София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Демерджиев: Ръководството на МВР стои с широко затворени очи

Купуването на гласове на тези избори беше факт, категоричен е той

7 дниПолитика 13

Купуването на гласове на тези избори беше факт. Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции. Това заяви пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. Той посочи още, че "има много конкретни данни за гласуването по секции" и той можел да предостави анализ по темата. 

Ръководството на МВР стои с широко затворени очи, категоричен е Демерджиев. 

Демерджиев отбеляза, че е имало случаи, при които са били  подавани "съвсем ясни сигнали" за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били викани потенциалните купувачи на гласове, били са питани купуват ли и при отрицателен отговор производства не са били образувани.

Бившият вътрешен министър попита кои точно схеми за купуване на гласове са били разобличени от МВР. "Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели.", каза бившият министър. Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали "комфорта да го правят необезпокоявано", коментира още Демерджиев.