София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Фармацевти: Хиляди пациенти остават без лекарства от 1 април

Цените на някои от медикаментите са непосилни без подкрепа от касата

5 мЗдраве 327 Антония Лазарова

Хиляди нуждаещи се може останат без лекарства по здравна каса от 1 април. Причината е в провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и касата. По този начин лекарствата ще останат без реимбурсиране от НЗОК и на хората ще им се наложи да ги купуват сами. Цените на някои от медикаментите са непосилни без подкрепа от касата.

 По време на преговорите е направена и друга промяна. При предписан определен брой опаковки лекарства, касата покрива толкова колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, касата няма да покрие стойността на рецептата.

„Предложението от касата е или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така, ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това според нас ще доведе до ограничаване на достъпа до терапия. Ограничаване на права на пациента и вменяване на задължения“.