София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ФРАНЦИЯ СЕ ТРЕСЕ: Вот на недоверие срещу правителството след спорната пенсионна реформа

В страната предвиждат ескалация на протестите

18 сПолитика 443 Николай Парашкевов

Снимка: AP

Депутати от „Национално обединение“ на Марин Льо Пен във френското Национално събрание внесоха вот на недоверие срещу правителството на Елизабет Борн, съобщи телевизионният канал BFM.

Официалният мотив за искането е решението на министър-председателката да се възползва от възможностите на чл. 49.3 от Конституцията на Френската република и да прокара без гласуване в парламента спорната пенсионна реформа, надигнала огромни протести в страната.

„Министър-председателката реши да се възползва от чл. 49.3 на Конституцията, за да бъде приета тази несправедлива и безполезна реформа. Във връзка с това ние, депутатите от „Националното обединение“ решихме да внесем вот на недоверие към правителството“, се казва в изявление на парламентаристите.

„Докато французите излизат на протести срещу тази реформа, техните представители в парламента бяха лишени от възможността да гласуват по този текст, което е посегателство срещу принципите на демокрацията“, отбелязват членовете на парламентарната фракция.

Това е вторият вот на недоверие днес срещу правителството на Франция във връзка с приемането на пенсионната реформа.

По-рано в петък група от независими депутати и представители на отвъдморските територии в Националното събрание, долната камара на парламента, внесоха също вот на недоверие. За приемането му трябва за него да гласуват 287 депутати от долната камара на парламента. В момента в Националното събрание има 573 членове, има четири вакантни места.

Причината за многодневния дебат за пенсионната реформа е предложението на правителството за повишаване на пенсионната възраст до 64 години и отмяната на ред облекчени пенсионни режими.

В страната предвиждат ескалация на протестите, които тресат Франция.