София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Генчовска: ВВВУ „Георги Бенковски“ има амбиция да стане център за комплексно авиационно образование

"За подготовката на висококвалифициран летателен и технически състав и на специалисти по ръководство на въздушното движение"


„Като наследник и носител на пламъка, ентусиазма и заветите на първопроходците във военната авиация, възстановеното преди 3 години Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ има амбицията да се превърне в авторитетен център за комплексно авиационно образование – за подготовката на висококвалифициран летателен и технически състав и на специалисти по ръководство на въздушното движение, не само за нуждите на отбраната, но и за целия сектор за сигурност, за гражданската авиация и за авиационната индустрия и бизнеса“.

С тези думи заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска откри Първата международна курсантско-студентска седмица във ВВВУ „Георги Бенковски“. Във форума участват курсанти и студенти от военни училища и академии от Румъния, Гърция, Чешката република, Полша, Испания, Португалия и САЩ.

По думите на заместник-министъра реализирането на тези амбиции минава през радикална модернизация на учебната база и пълна професионална сертификация на обучението по националните, европейски и международни стандарти.

„Съществен елемент от тази амбициозна политика на училището е активното му международно сътрудничество и отварянето му към регионалния образователен пазар“, посочи Теодора Генчовска.

„На тези от вас, които са решили да посветят живота си на небето и на летенето, ще кажа: тук е точното място, за да получите символично професионално причастие. България е една от люлките на военната авиация и е оставила трайна диря в световната история на въздухоплаването и военновъздушните сили“, каза още Генчовска.

В словото си тя очерта ключови моменти в историята на военната ни авиация, акцентира на значимия български принос в областта на авиационната теория и практика и подчерта богатите традиции в обучението и подготовката на летателен и технически състав.