София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Google уволни 28 служители, протестиращи срещу сделка с Израел

Проектът Nimbus се появи през 2021 г.

23 дниПолитика 9

Google уволни 28 служители, които протестираха срещу проекта Nimbus съвместно с израелското правителство и поискаха край на геноцида над палестинците в ивицата Газа.
Проектът Nimbus се появи през 2021 г., когато Google и Amazon възложиха договор на стойност 1,2 милиарда долара на израелското правителство за предоставяне на възможности за изкуствен интелект и облачни изчисления. Политиката на Google забранява използването на услугите на компанията за участие в „насилие, което може да доведе до смърт, сериозно увреждане или нараняване“. Time и The Intercept обаче установиха, че Министерството на отбраната участва в Nimbus от Израел.
Според Time, като част от проекта израелското министерство на отбраната разполага със собствена входна точка в инфраструктурата на Google Cloud, която му позволява да съхранява и обработва данни, както и да има достъп до услуги с изкуствен интелект. Документи, получени от The Intercept през 2022 г., показват, че услугите на Google, достъпни за Израел, имат разпознаване на лица, автоматично категоризиране на изображения и възможности за проследяване на обекти.
Google описва взаимодействието си с израелското правителство по проекта Nimbus като изключително гражданско. Говорител на компанията каза пред Time, че работата им не се фокусира върху „класифицирани военни мисии, свързани с оръжия или разузнавателни служби“. Протестиращите служители на Google обаче смятат, че проектът Nimbus може да се използва специално за военни цели. Техните опасения, според Time, се основават на три факта: директно изявление от израелското Министерство на финансите през 2021 г., че Nimbus ще бъде използван от Министерството на отбраната; естеството на услугите, които вероятно ще бъдат достъпни за израелското правителство, както и очевидната неспособност на Google да проследи какво точно прави Израел с технологията. В същото време няма доказателства за използването на услугите на Google при убийството на цивилни, отбелязва Time.
На 4 март 2024 г. в Ню Йорк се проведе конференция, на която говори Барак Регев, управляващ директор на Google в Израел. Речта му беше прекъсната от един от зрителите, който се представи като програмист на Google Cloud. Той каза, че отказва да създава технология, която насърчава геноцид, апартейд или наблюдение. „Без технология на апартейда“, извика протестиращ, облечен с тениска на Google, преди да бъде изведен от стаята.