София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майка плаща 80 лева за спешен преглед на детето си в София

Случаят е от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", а нужда от помощ имал 13-годишният й син

2 месецаЗдраве 3 Василен Петров

Майка от София платила 80 лева, в единствения спешен кабинет „Уши-нос-гърло”, в столицата. Случаят е от болница “Царица Йонна-ИСУЛ”, а нужда от помощ имал 13-годишният ѝ син. Лекарите обаче преценили, че състоянието му не е спешно и прегледът трябва да бъде таксуван. Майката на детето обясни, че преди консултацията попълнила декларация, в която било посочено, че ако се установи, че случаят не е спешен, тя трябва да заплати сумата от 80 лева.

„Детето ми се събуди със силни болки в ухото. През 2022 г. беше хоспитализирано с диагноза „Други остри негнойни отити на средното ухо”. Затова, когато има подобни симптоми, сме много уплашени. Дойдохме в ИСУЛ и след два часа чакане и 3-минутен преглед се установи, че случаят на сина ми не е спешен и прегледът трябва да се заплати”, разказа, в ефира на Нова, Елена Петрова.

„Това не е първият подобен случай и разбирам дамата, че е притеснена за здравето на детето и иска то да бъде прегледано от специалист възможно най-бързо. Но за спешни случаи при нас се определят кръвотечение от УНГ органите, чужди тела в дихателните пътища, травми на главата и УНГ органите и внезапната глухота”, обясни д-р Кирил Пеев, от Клиниката по УНГ, в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".