София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Обявиха крайните срокове за регистрация на кандидатите на изборите

ЦИК гласуваха и местата в държавите, в които могат се образуват изборни секции

18 дниПолитика 20 Катерина Найденова

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия. 

Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително. 

В същия срок районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи в изборите за народни представители. 

Членовете на ЦИК гласуваха и списък на местата в държавите, в които могат да се образуват избирателни секции. Заместник-председателят на комисията Цветозар Томов уточни, че това са места в които до 5 години преди новия вот е имало избирателна секция, в която са гласували не по малко от 100 избиратели. Секции ще има и на местата, където България има дипломатически и консулски представителства:

"Министерство на външните работи, с писмо, ни уведоми, от една страна, за държавите и местата извън страната, в които република България има разкрити дипломатически консулства и, от друга, за държавите, в който има такива представителства, но според МВнР са налице съображения за нецелесъобразност за образуване на избирателни секции".