София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Османи за инцидента в Охрид: Това са провокации, опитват се да влошат отношенията ни

"Имаме нулева толерантност към нападения спрямо по-малките общности", подчерта той

14 сПолитика 222 Николай Парашкевов

"Смятам, че това, което се случва през последните седмици в нашите отношения е вторичен трус след голямото земетресение в отношенията ни през последните 2-3 години. Ако видим основните линии на сътрудничество, тенденциите са позитивни. Има проблеми, има предизвикателства. Затова сме тук, за да ги преодолеем", това заяви пред NOVA външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи след поредното нападение над българския културен център в Охрид.

"Министерството на външните работи беше едно от първите, което реагира и осъди събитията. Това са провокации. Опитват се да влошат отношенията, да има напрежение между двете страни. Очаквам МВР да идентифицира извършителите.  Имахме резерви към името, което е избрано за клуба. Смятаме, че е провокация към нашите отношения, провокация към обществеността. Никой в една държава не следва да бъде обект на нападение, на насилие. Ние имаме нулева толерантност към нападения особено към по-малките общности", катеогричен беше Османи.

"Трябва да се разговоря с българската общност и аз планирам това. Да видим каква е целта. Ако целта е българската общност да има свои организации, клубове. Ако идеята е да се установи по-добре българската общност. Ние работим за това - българската общност да влезе в Конституцията. Ако идеята е да се интегрира в системата, да се спрат евентуални дискриминационни политики към нея. Хайде да видим кои са най-добрите начини, как да стане това. Не мисля, че при раздразнение на обществеността ще се постигне това. Аз сам съм от общност, която някога е била подчинена на системата. И от моя опит мога да кажа, че начинът, който е избран от българската общност, е погрешният начин. Казвам го най-добронамерено. Нашият интерес е българската общност да бъде интегрирана и в отлични отношения с всички други общности - македонският народ и останалите народи, които са тук в държавата", подчерта външният министър на Скопие.

"Да, абсолютно. Най-силната страна на РСМ е отношението към общностите. Може би има по-различно възприятие на имената на тези исторически личности в България от възприятието в Северна Македония. Неслучайно ние имаме процес на разглеждане на различните интерпретации в Историческата комисия. Затова моля да покажем двете страни чувствителност към възприятията, които има и едната, и другата страна. Само така ние ще стигнем до един момент, в който по-малко ще бъдат важни тези въпроси. Това е основният проблем. Трябва да внимаваме и двете държави. Трябва да имаме и привилегии, трябва да имаме и отговорности. Има групи и в едната, и другата държава, които не желаят добросъседство между България и Северна Македония", заяви той за това дали македонските българи трябва бъдат вписани в местната Конституция.