София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

ПРОТЕСТ В СОФИЯ: Родители на загинали в катастрофи деца затвориха кръстовище

Протестът е във връзка с катастрофата от ноември 2020 година край Български извор

6 дниОбщество 30 Марияна Стойчева

Родители и близки на деца, загинали при пътни произшевстия от цяла България, затвориха кръстовището пред площад "Света Неделя" в столицата за няколко минути.

Причината е последното заседание по делото за убийството на трима младежи в катастрофа край Български извор през ноември 2020 година. След днешното заседание съдът се оттегли на съвещание. Родителите на загиналите младежи настояват за най-тежкото наказание според закона, докато защитата на обвиняемия иска условна присъда.

Протестът беше минути преди началото на последното заседание по делото. Очакванията са Върховният касационен съд да се произнесе в законовия срок.

"Аз споделям доводите, които е направил съдът на втора инстанция, който е определил, че случаят е от изключителна тежест. Чакаме съдът да се произнесе с решение. Надявам се в едномесечен срок това да се случи. Надявам се присъдата на Ловешкия окръжен съд, потвърдена от Великотърновския окръжен съд да бъде потвърдена и пак да се получи едно заслужено и справедливо наказание за такова тежко престъпление - 8 години лишаване от свобода", каза адвокат Марин Маринов.

Защитата на обвиняемия от своя страна не се съгласи с определението "тежко престъпление" и настоя за намалено наказание - условна присъда. 

"Предполагам, че ще му дадат 8 години затвор. Но това е подигравка. 8 години затвор за 3 убити деца и двама полуинвалиди. Просто пълна подигравка. По колко се пада на едно дете", попита Николай Николов, баща на един от загиналите младежи.

"За тях убийството на три деца и двама полуинвалиди не е тежко престъпление. Според тях какво е тежко престъпление?'' каза Петя Иванова, майка на един от загиналите младежи.